Най-доброто от американската сцена за съвременен танц идва в Пловдив и България за първи път през 2018 г.

Най-доброто от американската сцена за съвременен танц идва в Пловдив и България за първи път през 2018 година. Това стана ясно в петък на специална пресконференция в заседателната зала на Община Пловдив, която бе представена американската платформа за съвременен танц „Spotlight: USA”, селектирана от престижно международно жури.

Със съдействието на „One Dance Week” и „American Dance Abroad” пред българските зрители и пред професионална публика от над 50 програматори от 30 държави от 26 до 28 март 2018 г. в Пловдив ще бъдат показани интригуващи и иновативни компании и хореографи от САЩ.

Спектаклите ще превърнат града под тепетата в една от най-горещите точки за съвременни изпълнителски изкуства в Европа. „За нас е чест да бъдем домакин на толкова голямо събитие в областта на съвременните изпълнителски изкуства. В навечерието на Европейска столица на културата Пловдив - 2019 градът ни за пореден път показва, че България може да има своето достойно място на европейската и световна културна сцена”, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

От над 50 кандидати от цяла Америка в Пловдив са подбрани да гастролират 9 трупи и компании от 5 града. Четири от тях са от Ню Йорк – „Camille A. Brown& Dancers”, „Dance Heginbotham”, „Jonah Bokaer Choreography” и „Palissimo Company”, две са от Сиатъл – „Degenerate Art Ensemble” и „ Kate Wallich + The YC”, а останалите три са „Contra – Tiempo” от Лос Анджелис, „ Fidget” от Филаделфия и „Tahni Holt Dance” от Портланд.

Договорът за тяхното идване у нас бе подписан от заместник-кмета на Пловдив за културата и туризма Александър Държиков от българска страна и Каролелинда Дики, управляващ директор в "American Dance Abroad" от американска страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура