Най-лесно е да се спечели срещу Борисов

"Най-лесно е да се спечели срещу Бойко Борисов", каза пред Дарик социологът Кольо Колев в отговор на въпрос възможно ли е кандидатът на БСП и АБВ ген. Румен Радев да победи на президентския вот, ако претендетът на ГЕРБ е самият Борисов.

По думите му е възможно Радев да е на балотаж с кандидата на ГЕРБ.

От гласовете на ДОСТ и БСП в голяма степен ще зависи кой ще победи, стана ясно още от думите на Колев. Той не изключва в сделката за изпращането на Турция на Абдулах Бююк да има и политически момент, подкрепа за ГЕРБ на предстоящите президентските избори по линия на ДОСТ, но според него е любопитно ДПС какъв избор ще направи.

"Най-парадоксалното е, че е най-лесно да се спечели срещу Бойко Борисов, тъй като... Много странно защо хората така са се фиксирали, че едва ли не Бойко Борисов, ако се яви, така ще тръшне всички. Бойко Борисов въобще не е в онова политическо здраве, в което беше преди години. Вече малко или много той е осем години на власт. А всяка власт малко или много изхабява. Така че явяването на Бойко Борисов като кандидат, би направило битката ГЕРБ срещу всички. Така че съвсем не би му било лесно да победи. Друг е въпросът, ако ГЕРБ изберат една по-широка фигура, която е вън от тяснопартийните редици. Това е изключително важно за тези избори", каза Колев.

Според социолога от БСП са направили грешка. На въпроса дали кандидатът за президент ще успее да консолидира лявото, Колев смята, че вероятно лявото - АБВ и БСП, ще успее да консолидира, но това е крайно недостатъчно за една наистина "помитаща" кандидатура. За да бъде такава, тя трябва да бъде много по-широка, вън от тяснопартийната подкрепа, каза Колев.

"Вижте какво е съотношението на силите. В момента БСП има някъде 12-13 процента, АБВ има 4 процента. Общо са 17 на сто. ГЕРБ има 20-21 процента. Всички агенции горе-долу дават един резултат. Както виждате практически почти е изравнено с лек превес на ГЕРБ. Какво следва оттук нататък? Кой ще се нареди зад едните и кой зад другите? Затова казах, че една печеливша кандидатура би трябвало да бъде много по-широка, която да обхваща не просто лявото, но примерно ляво-център, ако щете и дясноцентристките. Или пък обратното - не просто ГЕРБ-кандидатура, а една кандидатура, която да обхване много по-широки среди и да бъде много по-широко припозната, не просто от симпатизантите на ГЕРБ", каза Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика