Най-малко още десет труса след голямото земетресение край Дойранското езеро

Има и последващи трусове след земетресението от тази сутрин в 6.24 часа в Гърция, като най-малко десетина са трусовете с магнитуд към 4, каза проф. Емил Ботев - директор на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Той уточни, че максималните оценки за земетресението в Гърция, усетено и у нас, са, че е било с магнитуд 5,2 или средно с магнитуд 5 по Рихтер и с такава енергия. Има информация и за "рой сеизмични събития още от снощи от 12.00 часа през нощта", информира сеизмологът.

За Гърция такива земетресения са обичайни и трусът от тази сутрин е в "долната граница на категорията на силните земетресения", коментира проф. Ботев. Той припомни, че у нас подобно беше земетресението в Перник с магнитуд около 5,6 по Рихтер от 22 май 2012 г.

Тази сутрин земетресението от Гърция е усетено най-силно у нас в Югозападна България, каза проф. Ботев. По думите му "не би трябвало да има сериозни повреди и нарушения в инфраструктурата или в конструкцията на сградите, които да застрашават живота на хората, защото земетресението от Гърция е с умерена сила".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа