Най-малко 20 души бяха убити при стрелба в мол в Тексас (СНИМКИ и ВИДЕО)

Снимка: Twitter

Най-малко 20 души бяха убити при стрелбата в търговски център в американския град Ел Пасо, щата Тексас, съобщава CNN. Пострадали са поне 26. Трагедията се е разиграла около 10.39 часа местно време.

Нападателят е бил арестуван малко след като откри огън в магазин от веригата "Уолмарт" в мола, намиращ се близо мексиканската граница. Стрелецът е идентифициран като 21-годишния Патрик Крусиъс от предградие на Далас. Все още не са изяснени мотивите за действията му, но от ФБР заявиха, че разследват престъпление от омраза и че най-вероятно точно за това ще му бъдат повдигнати обвинения.

В социалните мрежи се появи манифест, за който се твърди, че е публикуван от стрелеца ден преди стрелбата. В него се заклеймява "нашествието" на латиноамериканци в Тексас и се прави препратка към нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, където през март бяха убити на 51 души. 80% от 680-хилядното му население на Ел Пасо са латиноамериканци.

Американският президент Доналд Тръмп заклейми кървавата атака. "Стрелбата в Ел Пасо е не само трагична, но е и акт на малодушие. Заставам зад всички в тази страна в осъждането на днешния акт на ненавист. яма причини или извинения за убийството на невинни хора", написа държавният глава в Twitter. И добави, че със съпругата му Мелания се молят за хората в Тексас.

Губернаторът на Тексас определи 3 август като един от най-кървавите дни в историята на щата.

От българското Министерство на външните работи съобщават, че няма данни за пострадали наши сънародници при стрелбата. "Българското посолство във Вашингтон е в постоянен контакт с местните власти, които засега съобщават за поне 20 загинали, но данните не са окончателни. При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се обадят на спешния номер 911 в САЩ, както и на телефоните на посолството във Вашингтон: (202) 387 0174; (202) 299 0273; (202) 483 1386", информират още от МНвР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка