„Воля“ учредена с фалшиви документи (ФАКСИМИЛЕТА ОТ СЪДА)

Повтарят се еднакви подписи и почерци

Десетки едни и същи хора са се писали и в двете партии на Веселин Марешки

Най-малко 44 едни и същи учредители имат двете партии на Веселин Марешки. Това показа преброяване и проверка на “Труд” на над 1100 декларации за индивидуално членство, внесени от “Национално движение за свобода и демокрация” и “Либерален алианс” (прекръстена сега на “Воля”) в Софийския градски съд.

Двупартийността е грубо нарушение на Закона за политическите партии (ЗЗП), за което може да бъде търсена и наказателна отговорност за съставяне на документ с невярно съдържание, представен пред съда.

Законът за политическите партии (чл. 11, ал. 1) задължава учредителите на всяка партия саморъчно да попълнят и подпишат декларации, че не членуват в друга. Формулярът е по образец, утвърден от инициативния комитет.

 

В случая с “Либерален алианс” (“Воля”) всеки от учредителите е попълнил и подписал декларация с три точки: че става член по лична воля, че приема основните принципи и цели на партията и че към настоящия момент не членува в друга.

 

С молба до СГС и разрешение от неговия председател “Труд” получи копия на всички декларации, с които двете партии са се регистрирали в съда.

Както вече писахме, сред двупартийците са членове на семейството на Марешки и Гергана Желязкова Славова (Стефанова), която се води първият председател на “Воля” (тогава “Либерален алианс”), преди Марешки да я оглави официално през 2012 г.

“Труд” се натъкна на още десетки еднакви имена и лични данни в двете партии - общо 44 двойки декларации.

 

Отделно проверката показа очевидни фалшификати в документите, с които е регистрирана “Воля”. Така например с един и същи почерк и един и същи подпис са попълнени две декларации на хора, които, видно от личните данни, са родственици. В други случаи едни и същи хора даже са попълнили по две декларации с едни и същи лични данни и така са преброени два пъти. Отделно още десетки са декларациите, попълнени с напълно сходни почерци.

Законовото изискване е за най-малко 500 учредители. “Либерален алианс” (”Воля”) внесли 581 декларации. Освен 44 двупартийци “Труд” установи още над 40 декларации с явни нарушения на закона. Валидните учредители със сигурност са под минимума, а това според няколко изтъкнати експерти, до които вестникът се допита, е основание прокуратурата да поиска от съда анулиране на регистрацията на партията. В светлината на тези факти проверката на “Воля”, която вече се извършва от държавното обвинение по сигнал на ЦИК, изпратен след запитване на “Труд”, би следвало да включи и сериозна графологична експертиза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване