Най-младата писателка в света стана носител на първата „Детска Вазова награда”

Определената като най-младата писателка в света Йоана Николова от София стана първата носителка на новоучредената „Детска Вазова награда”, която се дава на млад автор, издал своя собствена книга. 14-годишната ученичка от столицата, която нашумя наскоро с дебютния си фентази роман „Параноя”, спечели единодушно приза, учреден по идея на председателя на органа по избор на носителя на „Вазова награда” и потомък на Патриарха на българската литература доц. Д-р Григорий Вазов.

доц. Д-р Григорий Вазов

Йоана Николова ще получи приза на името на Иван Вазов на официална церемония в Сопот на 9 юли, когато ще бъде награден и тазгодишният победител в по-горната възрастова категория – професор Симеон Янев. Всички 11 члена на комисията единодушно се обединиха около неговата кандидатура, въпреки че за „Вазовата награда” за 2017 г. в деловодството на Община Сопот бяха постъпили още три номинации.  Проф. дфн Симеон Янев е роден на 27 ноември 1942 в Нови хан, Софийска област. Истинското му име е Симеон Янакиев Симеонов, но ползва псевдонима Симеон Янев. Български писател, есеист, теоретик, литературовед, преподавател по нова българска литература в Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Проф. Янев е определен като един от най-добрите познавачи на Иван Вазов и ярък стожер на българщината.

проф. Симеон Янев

На своето заседание комисията за избор на носителя на „Вазовата награда” реши да се трансформира в комитет. Предстои разширяване на честванията, посветени както на Патриарха на българската литература, така и на целия Вазов род. Предвижда се в следващите години Вазовата награда да стане международна, а през 2018 г. ще бъде учредена и Вазова награда за журналистика. Тя ще бъде давана за публикации, свързани с Иван Вазов. Присъстващите на заседанието определиха особено важната роля, която играе Сопот в утвърждаване на българския дух. В своето експозе Иван Гранитски беше категоричен, че от Сопот ще започне новото Възраждане на България. Комитетът ще инициира и тридневни Вазови тържества. Почетният гражданин на община Сопот доц. д-р Григорий Вазов разкри, че в бъдеще ще се присъжда и Военна Вазова награда за литература.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България