Най-младият кръводарител от Търново за Хитрино е 29-годишна жена

Няма нито един млад човек от Великотърновска област във възрастта от 18 до 28 години, който да е дарил тези дни кръв за пострадалите от взрива в Хитрино. Това показва профилът на дарилите кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” в старата столица през изминалата седмица.

Съотношението между дарилите кръв мъже и жени е 1:1, с минимален превес на мъжете. Най-младият кръводарител за Хитрино е 29-годишна жена, която дарява за 4-ти път. Най-възрастният пък е 49-годишна търновка, която е донор за 10-ти път. 80% от дарилите кръв за пострадалите в Хитрино са редовни кръводарители.

И през тази седмица в Кръвцентъра очакват доброволци. Към момента, има остра нужда от кръводарители с кръвна група „В +” и „А –”.

"Дарената кръв се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С. Ако поради някаква причина човек не може да дари кръв, а иска да помогне, може да организира свои приятели, близки, колеги, дори съученици, стига дарителите да са във възрастта от 18 до 60 години и да не приемат медикаменти", поясняват от болницата във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България