Най-модерен ускорител лекува онкозаболявания

Между 150 и 180 пациенти могат да бъдат приемани месечно

Нова Клиника по Нуклеарна медицина и нов линеен ускорител за лъчелечение на онкзаболявания бяха открити в София в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Начело на клиниката застава проф. Антония Цоневска, а началник на Отделението по Лъчелечение и радиохирургия е националният консултант по лъчелечение д-р Румен Лазаров.

До момента в лечебното заведение са инвестирани около 10 млн евро, включително в IT-технологии, обясни председателят на борда и изпълнителен директор на Acibadem Healthcare Group Мехмет Али Айдънлар. Общо инвестиционната програма е на стойност 15 млн. евро, допълни изпълнителният директор на групата Аджибадем Сити Клиник Ангел Ангеов.

Клиниката по Нуклеарна медицина е оборудвана с последно поколение хибридни апарати PET/CT и SPECT/CT. Те позволяват да се получи едновременно функционален и структурно-анатомичен образ на цялото тяло, и да се постави ранна и точна диагноза.

Към момента тези технологии са най-бързо развиващите се образни методи в световен мащаб, a поради ограничената наличност на апаратура и специалисти у нас, има много чакащи пациенти.

Болницата ще може да обслужва между 150 и 180 пациенти месечно, което ще редуцира срока на изчакване за много онкоболни.

В отделението по Лъчелечение е инсталиран авангарден линеен ускорител от последно поколение. Към момента такава апаратура работи само на още две места в Европа. Ускорителят ще допълни възможностите на съществуващия и това ще даде възможност да се поеме целият поток на чакащи за лъчелечение пациенти от София и близките региони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве