Най-модерната руска атомна подводница изстреля междуконтинентална ракета и порази мишена на хиляди километри (ВИДЕО)

Най-модерната нова руска атомна подводница изстреля междуконтинентална ракета "Булава" за първи път и порази мишена на разстояние хиляди километри, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Изпитанието бе извършено от подводница от клас "Борей", която при изстрелването е била под вода. Стартът на ракетата е бил извършен от акваторията на Бяло море, а ракетата порази мишена на полигон "Кура" в Камчатка.

"Княз Владимир" е първата подводница, построена по усъвършенствания проект "Борей-А". Освен модернизираното оборудване и подобрените бойни характеристики, измененията касаят и външния вид на 170-метровата подводница.

Отначало в медиите се появиха съобщения, че "Борей-А" ще бъдат въоръжени с 20 междуконтинентални балистични ракети "Булава" вместо с 16, но те не бяха потвърдени.

Една ракета "Булава" носи 6 ядрени бойни глави, всяка с мощност от 150 килотона.

"В увеличението на броя ракети на подводницата няма смисъл, тъй като голямата концентрация на ядрени средства за поразяване на едно място е изгодна за противника - той може да ги изведе от строя с един удар. Също така да пуснеш 20 ракети бързо е по-сложно, отколкото 16", отбеляза сътрудникът от Центъра за анализи на стратегиите и технологиите Андрей Фролов, цитиран от "Российская газета".

"Княз Владимир" е четвъртата подводница от тип "Борей" и ще служи в редиците на Северния флот. Следващият кораб от серията - "Княз Олег", завърши хидравличните изпитания на корпуса. Той също се строи по проект "Борей-А", но се различава от "Княз Владимир". След изпитанията на двете подводници ще бъде взето решение за окончателния облик на усъвършенствания ракетоносец.

Възможно е някой от тях да носи новото ядрено торпедо "Посейдон".

Ракетата РСМ-56 "Булава" (натовска класификация SS-NX-30) е разработена на базата на мобилната наземна междуконтинентална балистична ракета "Топол-М" (SS-27 в класификацията на НАТО). Тя е с обхват около 10 000 км и може да носи до десет ядрени бойни глави.

Първите тестове на "Булава" бяха проведени преди няколко години и имаха спорен успех. Програмата за разработката на "Булава" е най-скъпата в историята на руската армия, като причината за това са първоначалните неуспешни тестове, намирането на проблемите и отстраняването им.

Последните версии на ракетата обаче са достатъчно надеждни. Възможното отклонение в точността е до 350 метра, което прави балистичната ракета доста прецизна. Интересното е, че докато първите 2 степени на ракетата са с твърдо гориво, то последната 3-та е с течно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа