Най-модерният терминал за сярна киселина за 22 млн. лева официално открит в Бургас

100 кораба всяка година ще увеличат товаропотока на пристанището

%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b0Специализиран терминал за обработка и съхранение на сярна киселина бе открит с тържествена церемония в пристанището на Бургас. Терминалът работи от началото на годината, но във вторник бе официалното му откриване от БМФ „Порт Бургас” ЕАД и „Аурубис България” АД.

"Като представител на местната власт, няма как да не отбележа значението на тази нова и голяма инвестиция. Всяка година приблизително 100 кораба ще увеличат товаропотока в Бургаското пристанище. Това ще даде възможност и за нови работни места към всички фирми, развиващи пристанищна дейност. С благодарност отбелязваме, че по концесионен договор ангажиментът на БМФ Порт Бургас беше да осигури 450 работни места, а към днешна дата те са повече от 950", заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който присъства на тържеството и пожела попътен вятър на новата инвестиция.

В словото си Георги Домусчиев, председател на Съвета на директорите на "БМФ Порт Бургас", отбеляза, че това е най- модерният терминал за сярна киселина в България. "Съоръжението е с вместимост 50 000 тона сярна киселина и с огромен потенциал за товарене, разтоварване от вагони и съхранението и. Най големият ни клиент са "Аурубис", за което искам да им благодаря, това съоръжение е плод на съвместната ни дейност. Терминалът бе построен за близо година, което е изключително кратък срок", подчерта Домусчиев. Цялата инвестиция е около 22 милиона лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции