Най-новата филмова адаптация за Джакомо Казанова на фестивала CineLibri

През октомври българската публика ще има възможност да се наслади и на най-новата филмова адаптация, вдъхновена от историята на ненадминатия изкусител Джакомо Казанова. Филмът „Казанова, последна любов” на режисьора Беноа Жако с Венсан Линдон, Стейси Мартин и Валерия Голино, е част от конкурсната програма на CineLibri 2019. Повече за прожекциите може да научите на уебстраницата на фестивала www.cinelibri.com

Преди големия кино-литературан форум излезе от печат „История на моя живот“, подписана от самия Джакомо Казанова - епикуреец, естет и непоправим съблазнител, една от най-забележителните фигури на европейския осемнайсети век, като редактор на изданието е Жан-Мишел Гардер.

„История на моя живот“, с превод на Красимир Петров предлага на българския читател някои от най-смайващите и любопитни епизоди от бурния живот на прословутия венецианец за пръв път в превод от оригинала на френски език. С разкрепостения си нрав Джакомо Казанова без съмнение е една от най-интригуващите фигури на европейския осемнайсети век, когато чрез словото и на дело са разчупени вековни догми и сексуалното престава да се свързва с греховното, а любовта се превръща в синоним на хармония между телесно и духовно. През целия си живот той следва едно единствено правило: да се наслаждава на всеки миг от отреденото му време на тази земя.

Именно този факт придава на неговите мемоари, озаглавени „История на моя живот“, особена пикантност и ги превръща в любимо четиво на много поколения до ден днешен. Любопитните подробности, с които Казанова описва както срещите си с видни личности и владетели, така и любовните си похождения, превръщат автобиографията му в забележителна панорама на нравите през века на Просвещението, а безкомпромисната му самоирония ни кара да вярваме на всяка негова дума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино