Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT заработи в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Най-новият и ултрамодерен РЕТ/CT в България се намира в отделението по нуклеарна медицина на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив.

Той е последно поколение хибриден скенер "Siemens - Biograph mCT64" за диагностични процедури и е разположен в Хирургичния блок на бул. "Пещерско шосе" 66. Апаратът е част от Високотехнологичния център за образна диагностика на онкологични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги" и е монтиран в специално построено помещение, съобщи шефът на  отделението д-р Мариана Маровска. PET/CT, по-популярен като PET scan, е съвременна и модерна апаратура за хибридна образна диагностика - методиката съчетава нуклеарно-медицинско изследване и компютърна томография.

Използването на хибридните образни методи дава възможност за поставяне на точна диагноза, за определяне на стадия и за проследяване на редица туморни и по-рядко на неонкологични заболявания. Получената информация позволява да се избере най-подходящият терапевтичен подход при болния и да се спестят излишни медицински процедури.

Провежданите изследвания са с приоритет за диагностика в онкологията, финансират се от НЗОК (Националната здравноосигурителна каса) и са напълно безплатни. За планиране на изследванията в УМБАЛ "Свети Георги" е необходимо да се представят копия от медицинските документи на пациента - епикризи, проведени образни изследвания, решения на онкологични комисии. Документите се разглеждат от специализирана лекарска комисия в рамките на 5 работни дни и при одобрение се назначават дата и час за изследване, като пациентите се информират по телефон или на място.

"Преди провеждане на изследването е нужна специална подготовка. За нея пациентите се инструктират още при планирането. В деня на изследване трябва да носят направление 8А за процедура 36 - издава се от медицински онколог или клиничен хематолог", обясни д-р Маровска.

Пациентите престояват в Отделението по нуклеарна медицина 3 часа. След инжектиране на радиофармацевтика пациентът изчаква натрупването на веществото в специален добре затоплен бокс, в абсолютен покой.

Помещенията са съобразени с всички нормативни изисквания и предлагат комфорт на болните, включително и за хора в неравностойно положение.

След престой от 50-60 минути пациентът се поставя на апарата и за 20 минути се регистрира разпределението на радиоактивно вещество в тялото. След края на изследването пациентът изчаква един час в специална чакалня, приемайки големи количества течности за по-бързо елиминиране на радиофармацевтиката и увеличаване на диурезата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве