Най-старите общности в Пловдив откриват обща фотоизложба в Световния ден на етническата толерантност

Тематична фотоизложба „Годната ни заедно” се открива на 16 ноември – Световния ден на етническата толерантност, в изследователския център-музей „Тракарт” в Пловдив. Организатори на събитието са етническите общности с най-стара история в Пловдив и представители на фондация „Заедно”.

Фотосите ще бъдат разположени на 4 нива и ще могат да се разгледат от жителите и гостите на Пловдив до 20 ноември. Фоторазходката започва с „Машината на времето”, която ще ни напомни за посланията на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, известен още на древните пътешественици и средновековни летописци като конгломерат от етноси, които живеят заедно в мир и разбирателство. Първото ниво, където в новия изследователски център на „Тракарт е разположено „Изкуство от страната на Догоните”, ще е посветено на познанията, които предават съвременните предствители на различните общонсти. Второто ниво ще е „Нашият дом”.

В обкръжение от праисторически артефакти от „Култура Марица” ще се докоснем до онази атмосфера, която събира всяко семейство край огнището, символът на всеки дом, независимо дали е строен преди 8000 години или днес. Преходът към културата и обичаите,  разкриващи идентичността ни, но и ни свързват, ще е на третото ниво, а четвъртото ще разкрие пъстрата етноколекция от разнообразния културен живот на общностите.

През 2016 и 2017 година етносите в Пловдив осъществиха заедно над 30 изложби, музикални и тематични вечери, благотворителни събития и проекти, които вече са част от културният живот на града. Посетителите ще могат да усетят енергията, която е необходима, за да се “вдъхне живот” на всичко и с която може да „диша” градът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони