Най-старият морски курорт представя юбилейна експозиция в Прага

Чехи са били първата група туристи в "Св.Св.Константин и Елена"

Най-старият български морски курорт "Св.Св. Константин и Елена" е с пътуваща експозиция за 110-я си юбилей и поредната нейна спирка е Прага. В галерията на Българския културен институт на 18 юли ще бъде представена фотоизложбата "Първи стъпки в пясъка", юбилейна книга, а публиката ще чуе интересните разкази и истории, споделени от доайени, чиято житейска и професионална съдба е свързана със "Св.Св.Константин и Елена".Събитието се осъществява с подкрепата на община Варна и е част от европейската културна програма, посветена на годишнината на първия български морски курорт.

Фотоизложбата проследява вековното развитие на комплекса с десетки черно-бели и цветни архивни фотоси, както и с дузина рисунки. Акцент на изложбата в Прага е и онази част от юбилейната книга за курорта, разказваща за първите чуждестранни гости. Годината е 1924, а първата организирана група туристи са чехи. В тяхна чест в манастира „Св. Константин“ са надстроени два етажа и хотелската част е наречена „Прага“. Триетажната сграда за първи път в историята на българския туризъм участва в Международното туристическо изложение в Прага през 1928 г. Интересът на чужденците е предизвикан от забележителната природа, топлото и гостоприемно море, златния пясък и кристалночистия въздух и не на последно място – от сърдечното отношение на персонала.

Експозицията, посветена на 110-годишнината на курорта Св. Св. Константин и Елена може да бъде разгледана в Прага до 3 август.

%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d1%81%d0%b2-%d1%81%d0%b2-%d0%ba-%d0%b8-%d0%b5

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България