Наказват шампиона Беломъжев, подминал контрола

Дългата дистанция се оказа неуспешна за световния шампион в ски ориентирането Станимир Беломъжев на първенството на планетата в Красноярск (Русия). Асът ни се движеше в челната група, но на средата на 30-километровата дистанция се сблъска с руснака Андрей Ламов, счупи щека и изостана. За щастие успя да попълни екипировката си в следващата контрола, но значително изостана от първите петима. Българинът завърши шести, а в устрема си да догони „бегълците“ пропусна регистрацията на последния контролен пункт. И установи грешката си едва след финала, за което бе дисквалифициран.

Ден по-рано Беломъжев постигна най-големия си успех в кариерата, като ликува със световната титла на средна дистанция.

Постигнах своята мечта - написа в социалната мрежа шампионът. - С толкова страст и емоция, колкото има в едно българско сърце, наследник на хан Кубрат.“

Още двегодишен Станимир се качва на ските благодарение на родителите си, които са треньори. На 12 г. се пуска на първото си състезание по ориентиране, а дотогава съчетава и двата спорта. Ориентирането обаче толкова много му харесва, че вече на 19 решава изцяло да му се посвети.

Отличието в Красноярск е 12-о в кариерата му. Три пъти е ставал европейски шампион, има два сребърни и бронзов медал от първенства на планетата, носител на Световната купа през 2015-а.

Вълнувам се преди старт - казва Станимир. - Но вече не толкова, както в началото на кариерата ми. Най-важното преди състезание е да си максимално концентриран.“

Националът признава, че спринтът и смесената щафета са любимите му дисциплини. Защото са атрактивни, динамични и са бъдещето на спорта, който кандидатства за включване в олимпийската програма за следващите зимни игри Пекин 2022.

Беломъжев е един състезателите от световния елит, който има смелостта да взема рискови решения, макар че понякога влиза в спор със съдиите. Така на европейското във Финландия в началото на сезона минава през заледено езеро, което не е означено на картата, но завършва първи. Следват го още няколко състезатели. Резултатите им обаче са оспорени от другите. Така реферите са принудени да вземат соломоновско решение, като анулират времето от въпросната отсечка. Станимир отново взема медал, но вече бронзов.

Русия обаче се оказва щастлива за Беломъжев. Миналия месец той спечели сребро на световните военни игри в Сочи. А днес ще стартира в последната дисциплина на първенството на планетата - щафета, където също има големи шансове за медал.

Роденият в Троян ас за свободното си време

Обича екстремните спортове

 

Станимир Беломъжев разкрива, че е любител на планинското колоездене, дори участва в международни състезания. А това е и начин да се подготвя за ски ориентирането. „Защото технически и двата спорта много си приличат - разкрива роденият в Троян 29-годишен национал. - Всъщност обичам всички екстремни дисциплини.“

А за почивка Станимир има реално само месец - през април. Защото от май подновява тренировките за новия сезон.

Наред със спорта Беломъжев не изоставя и ученето - завършил е НСА с профил „треньор по ски ориентиране“. Има и магистърска степен по специалността „Национална безопасност и отбрана“ към Военната академия „Георги Раковски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт