Наливат 400 млн. лв. за модерни влакове

БДЖ ще инвестира стотици милиони за довършване на реформата в железницата, която до няколко години трябва да добие “европейски вид”. Още през септември ще се “налеят” пари за 15 нови мотрисни влака, а с течение на времето милионите за модернизацията ще стигнат 400. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров и заместник-министъра на транспорта Велик Занчев, които участваха в съвместен брифинг.

“След като ЕК даде разрешение на българското правителство да подпомогне БДЖ, страната ще предостави 224 млн. лева безвъзмездна помощ за завършване на реформите в дружеството”, заяви Велик Занчев. То думите му с държавната помощ ще се погасят задължения към банки кредитори и облигационери, а с 97 млн. лева ще бъде покрит дългът към НКЖИ за ползването на жп инфраструктурата. Той уточни, че през 2007 г. е взет облигационен заем за компанията от 234 млн. лева, а остатъкът, който трябва да бъде платен по него, е от 150 млн. лева. “Около 14 млн. лева годишно са наказателните лихви по всички досегашни заеми”, обясни още заместник-министърът.

Изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров обяви, че дълговете на железницата са намалели наполовина за 7 години – от 850 млн. лева през 2010-а на 412 млн. лева към момента.

“Компанията е преструктурирана, предприети са над 300 мерки, за да достигнем до тази финална права по спасяването на БДЖ - погасяване на задълженията му. По този начин ще намалим значително загубите, а капиталовата структура ще се нормализира”, посочи Владимиров.

От брифинга стана ясно още, че за покриване на дълговете си БДЖ разчита и на парите от концесията на Летище София. Както “Труд” писа транспортният министър Ивайло Московски обяви, че процедурата за концесията трябва да стартира през септември, след като служебното правителство спря търга. Обещанието на министъра е от първата вноска за аерогарата БДЖ да получи около 220 млн. лева

Относно инвестицията за новите 15 влака, които ще бъдат купени през есента, Владимиров уточни, че в момента професори от УНСС и ВТУ работят заедно със специалисти от НКЖИ, “за да се оформи визията за това какви мотриси и влакове са нужни на дружеството”.

От 2019 година

Пускат онлайн билети

Системата за онлайн билети в БДЖ ще заработи от началото на 2019 г., обяви Пламен Пешаров, управител на “Пътнически превози” в БДЖ. По думите му от септември железницата стартира експерименталното внедряване на тази система в някои от големите гари.

“Този период ще продължи в един тест, който е свързан и с подбора на технически средства, подготовка на свързаност и в такъв аспект нашата програма е насочена към това в края на тази година експерименталното внедряване на тази система да има резултат”, коментира той. Според него всички оперативни мерки изискват обществени поръчки по закон, което ще отнеме около 10-12 месеца. Пешаров поясни, че билети ще се издават онлайн, както и на място от самите кондуктори. И добави, че до 5 месеца ще може да се използват пос-терминали по гарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България