Наличните 386 паркоместа в Търново не достигат

Туристи си тръгват от старата столица гневни и изнервени

Паркирането във Велико Търново се оказва изключително сериозен проблем. Въпреки че е туристическа дестинация, градът разполага в момента едва с 386 паркоместа като синята зона е с пълен капацитет. Напрежението ескалира през празничните и почивни дни, когато градът се пълни с туристи и паякът започне да вдига колите им, докато обядват в ресторанта или разглеждат музеите. Потърпевши споделиха пред "Труд", че били принудени да паркират в двора на училище, защото никъде другаде не открили свободно място. Бургазлии пък заявиха, че са платили на шофьор на такси, който да ги "екскортира" до подходящ район, където да оставят колата си. Гостите на старопрестолнината са категорични, че освен че си тръгват с неприятно усещане от града, надали повече ще се върнат.

Общината предприема мерки по наболелия казус, но за съжаление трябва технологично време, за да се реши проблема. Факторите за липсата на паркоместа в центъра на града са много. На първо място, Велико Търново е със стръмен и специфичен релеф и няма големи възможности за градски център и обособяване на големи паркинги. Освен това, заради предстоящото изграждане на нов център в района на Старото военно училище, теренът там бе разкопан и до скоро съществуващия безплатен паркинг с близо 500 места, е ликвидиран. Липсата им се усеща чувствително. В момента започна строителство на два нови паркинга-в туристическата зона под крепостта Царевец, който ще е с 80 паркоместа за леки коли и 15-за автобуси. Паркинг се изгражда и по проект за благоустройство на най-крайния квартал "Чолаковци" със 121 места.

Местни жители пък напомнят, че община Велико Търново е от общините с едни от най-високите данъци за автомобили в страната. Репортерска справка установи, че за 2017 г. от тези налози са събрани 3,5 млн. лева.

parkirane1

От години има разработени пет проекта за подземни за надземни паркинги, но няма средства да се изпълнят. На Велико Търново му трябва генерален план за транспорт и цялостно разрешаване на проблема, а не да се мисли "на парче", коментират общински съветници.

"В момента е обявен международен конкурс за архитектурно решение на новия център. В техническото задание на бъдещия проект има изискване към изпълнителите да предвидят два буферни паркинга с около 2000 паркоместа", информират от общинската управа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България