Наложиха забрана за свински мръвки в коли и багажи на пътници отвън

Във връзка с избухнали огнища на особено опасната болест африканска чума по свинете в съседни страни забраниха пътници да влизат в страната със свински мръвки, салами и луканки от свинско месо у нас.

Това става ясно от заповед № РД 11-1073/21.06.2018 г. на изпълнителния шеф на БАХБ д-р Дамян Илиев. Според нея се налага пълен контрол на МПС за превоз на животни без документи и забрана за въвеждане на територията на България от държавите-членки на ЕС и трети страни на свинско месо, суровини и храни, съдържащи свинско месо, предназначени за лична кунсумация.

Дори и моряци на кораби, пристигащи на нашите пристанища, нямат право да слизат със сандвичи със свинско месо. При проверка на транспортните средства и багажите при наличие на свинско месо трябва да се изземе и унищожи, гласи още заповедта,а колите трябва да преминават през дезинфекция. Изпълнението се възлага на Главна дирекция"Национална полиция", Гранична полиция и Агенция"Митници".

На свиканото заседание на Областната епизоотична комисия при областния управител на Добрич Красимир Кирилов беше акцентирано върху високата опасност от разпространение на заразата, тъй като има регистрирани 15 огнища в окръг Тулча на 120 км от границата ни.

Разпространението на африканската чума, за която няма ваксина и лечение, става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци и чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение, предупредиха специалистите. Преди всеки ловен сезон за дива свиня се правят срещи с председателите на ловните дружинки, на които авджиите се запознават с признаците на класическата и африканската чума и какви проби трябва да предоставят за изследване в лабораторията в София, посочи д-р Борислав Каменов, шеф на отдела "Здравеопазване на животните" в ОДБХ в Добрич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България