Намалиха заплатата на районна прокурорка заради нарушение на етичното поведение

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет наложи на Райна Петкова Бачева, прокурор в Районна прокуратура - Благоевград дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2 от ЗСВ – „намаляване на основното трудово възнаграждение от 10 на сто за срок от шест месеца“.

Дисциплинарно дело № 16/2016 г. по описа на ВСС срещу прокурор Бачева е образувано във връзка с дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ - извършени действия в нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е накърнило престижа на съдебната власт.

Проверката срещу Бачева бе направена по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, след сигнал за недопустимо поведение на прокурорката към полицейски служител. Бачева опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина й и му наредила повече да не го спира на пътя. Директорът на ОД на МВР по това време незабавно сезирал инспектората към ВКП за действията и.

Срещу прокурор Бачева бе образувано още едно дисциплинарно производство за друго нарушение. Притискала служители в охранителна фирма да назначат на работа неин приятел. Тя първо поискала от служител да ходатайства пред шефа си за назначението, като подчертала, че по-добре да свърши тази работа, защото след време той можел да има нужда от помощ.

Приятелят и бил назначен, но след време се скарали и тя поискала уволнението му. По повод и на двата сигнала , главния прокурор Цацаров поиска уволнение на прокурор Бачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България