Намалиха наказанието на Шарапова

Мария Шарапова ще се завърне предсрочно на корта, след като допинг наказанието й бе намалено. Спортният арбитраж в Лозана уважи жалбата на руската тенисистка срещу двегодишната дисквалификация, която й бе наложена заради употреба на мелдоний. Санкцията бе съкратена от 24 на 15 месеца и така Маша ще може да се завърне на корта през април 2017 г.

Шарапова е нарушила антидопинговия кодекс и въпреки че не е налице „значителна“ вина, тя трябва да понесе отговорност за постъпката си. Санкция от 15 месеца е адекватна за този случай“, гласи част от официалното изявление на арбитража.

Шарапова прие с възторг новината.

Март беше един от най-черните месеци в живота ми, а сега е един от най-светлите - обяви тя. - Тенисът ми липсва, броя дните до завръщането си.“

Наказанието на Шарапова влезе в сила от 26 януари, когато бе взета положителната проба. Така тя ще може да се появи отново на корта на 26 април догодина. Първият турнир, на който тя ще има право да играе, е „Порше Гран При“ в Щутгарт, на който е трикратна шампионка. Тя ще може да участва и на втория турнир от Големия шлем „Ролан Гарос“, който започва на 22 май.

По време на отсъствието си от корта Шарапова загуби позиции и от 4-то се срути до 95-о място в ранглистата. Тя със сигурност ще отстъпи още, но в Русия се надяват бързо да се върне в елита и да представя страната за „Фед Къп“ догодина.

Пожелавам на Мария да върне формата си и да възстанови мястото си сред най-добрите - заяви президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков. - Пожелавам й спортно дълголетие и бих искал да я видя на олимпийските игри в Токио през 2020 г.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт