Намаляват бумагите за малки фирми

Ще облекчат 70 от най-честите регулаторни режима

Опростяват сложните процедури

Подобряват управлението на държавните предприятия

Бюрократичните процедури за малките фирми ще бъдат опростени. Това е една от целите, които се е поставило правителството, става ясно от доклад за изпълнението на мерките в Националната програма за реформи. За целта ще бъдат определени 70 от най-често срещаните и 30 от най-сложните регулационни режима, с които се сблъскват малките и средни предприятия в страната. До края на годината тези режими трябва да бъдат променени за да се намали административната тежест. Това ще подобри условията за правене на бизнес в страната и ще помогне за изваждане на сивата икономика на светло.

Друга промяна, която планира правителството, е подобряване на управлението на държавните предприятия. Целта е намаляване на дружествата с над 50% държавно и общинско участие, които работят на загуба. Както и повишаване прозрачността при управлението им.

За целта до края на месеца е планирано в страната да пристигнат експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), с които ще бъде обсъдено състоянието на държавните предприятия. Като целта е с тяхна помощ да бъдат подготвени законодателни промени за подобряване на управлението на предприятията с държавно участие. Планирано е това да стане до месец май, а до средата на годината законът да бъде гласуван в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика