Намаляват лъжливите сигнали за пожари и злополуки в Търновско

Спад на лъжливите сигнали за пожари, аварии и злополуки отчитат огнеборците от Великотърновска област. Подадените през миналата година фалшиви сигнали от недобросъвестни граждани са били 20, като през 2015 г обажданията са били 24.

Сред фрапиращите случаи, при които спасителните екипи са били напразно вдигани на крак са сигнал на тел.112 от непълнолетно момче, което съобщило, че гори къща във великотърновското село Хотница. Когато специализираните екипи отишли на място открили, че няма и помен от пожар, а посоченият като място на стихията имот бил необитаем, защото стопанинът е на гурбет в чужбина.

Само преди месец пък недоволен клиент алармирал, че е избухнал пожар в супермаркет в квартал „Картала” в болярския град. Малко по-късно било установено, че мъжът дръзнал да подаде фалшивия сигнал, защото се разлютил, че в търговския комплекс му продали шампанско менте.

Статистиката сочи, че сред авторите на лъжливите сигнали са предимно непълнолетни лица, пияни граждани, както и цигани. През лятото била регистрирана серия от подобни злодеяния, зад които се оказали гастарбайтери от ромски произход от Павликенско. През отпускарските месеци, гурбетчиите се завръщали в родния край и след като се почерпят солидно, захващали да се забавляват като звънят от немски телефонни карти на Спешния център и вдигат по тревога спасителите.

„Полицията обаче бързо разкрива извършителите. Предвидените от закона наказания за безпричинно разиграване на структурите за спешно реагиране, се наказва със солени глоби и благодарение на това има спад в лъжливите обаждания”, коментират от пожарната в старата столица.

През 2016 г огнеборците от региона са участвали в 1690 спасителни операции , докато за предходната година сигналите за произшествия са били около 1670.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони