Намаляват с 22% имотния данък в Гърция и данъците, касае и българи

Гърция

Данъкът върху единно имущество, познат като ЕНФИЯ в Гърция ще бъде намален с 22% от м. август с първия данъчен закон, който ще бъде гласуван по спешна процедура. Това заяви премиерът Кириякос Мицотакис в специално обръщение в събота вечер.

Това означава, че вместо през 2020 г. намалението на ЕНФИЯ вече ще се усети след няколко седмици в данъчните декларации на 6,4 милиона собственици на имоти в Гърция, между които и много българи.

По-конкретно, в данъчните декларации, които ще бъдат изпратени през август ще има намаление:

За малки имоти намалението ще бъде 30%

С 20% ЕНФИЯ се намалява в средната класа на страната.

А за големите недвижими имоти (на стойност повече от 1 милион) намалението ще бъде 10%.

В същият законопроект се предвижда подобряване и регулиране на схемата от 120-те вноски на длъжници към държавата. Това ще бъде направено с по-ниска минимална месечна вноска и стимули за плащане на дължимото.

По-специално се предвижда минималната месечна вноска да се намали от 30 на 20 евро. Лихвеният процент за домакинства и предприятия от 5% на 3%. Ще бъде отворена нова платформа за разсрочено плащане на данъчни задължения и за всички юридически фирми с дълг до 1 млн. евро.

Спира се принудителната мярка за изпълнение за тези, които се присъединяват и остават в схемата за разсрочено плащане на данъци. Въвежда се нова фиксирана схема от 12 до 24 вноски за онези, които имат финансови затруднения с обслужването на дълговете си.

Намалява се данъка за бизнеса на 20% в две фази: През септември намалението ще бъде гласувано от 28 на 24% за приходи от 2019 г. и за дивиденти от 10% до 5%.

Предвижда се 40% данъчно облекчение на разходите за енергия, функционално и естетично обновяване на сградите.

Първата данъчна ставка за доходи до 10 000 евро пада от 22% на 9%, максималната също ще бъде намалена.

Данък солидарност постепенно се премахва.

Осигурителните вноски постепенно намаляват от 20% на 15%, а ДДС от 13% на 11% и от 24% на 22%.

Между обявените оздравителни мерки на Правителството са назначаване незабавно на 2000 души медицински персонал в болниците. Прилагане незабавно на Законът срещу тютюнопушенето. Изплащане на пенсиите за вдовици. Незабавно набиране на 4500 учители със специално образование и редица други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа