Намалява броят на загиналите, ранените и на тежките катастрофи в Пловдив

Съвместните усилия на Община Пловдив и Областната дирекция на МВР за безопасност на движението дават конкретни резултати въпреки непрекъснатото увеличение на автомобилите в града под тепетата. Това отчетоха участниците в последното за годината заседание на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата, което се проведе в сряда. В подкрепа на този извод от Пътна полиция изнесоха конкретни цифри.

От 1 януари 2017 г. до момента в Пловдив са регистрирани 1411 пътно-транспортни произшествия, което е с 889 по-малко в сравнение със същия период на 2016 г., когато ПТП-та са 2300. Тежките катастрофи пък са 353 с 13 загинали и 414 ранени, като и тук тенденцията е към намаляване. С 56 по-малко са ПТП-а в сравнение с 2016 г., броят на загиналите – с петима, а на ранените – с 57. Като основни причини за пътно-транспортните произшествия експертите посочиха неправилно поведение на водачите на МПС-та спрямо пешеходците и несъобразената скорост. Именно срещу тези причини ще бъдат насочени съвместните усилия на Областната дирекция на МВР и Община Пловдив и през 2018 година.

„Продължаваме с работата по изграждане на повдигнати пешеходни пътеки и осветяването им. Предстои да бъдат закупени и монтирани две стационарни камери за засичане на скорост“, заяви зам.-кметът по транспорта и председател на Общинската комисия по безопасност на движение инж. Златин Велев. Той посочи, че и през 2018 г. в бюджета ще бъдат заложени средства за закупуване за нуждите на Пътна полиция на бързи тестери за наркотични вещества с цел засилване на контрола срещу водачите, които сядат зад волана след употреба на наркотици.

Изнесените от Пътна полиция-Пловдив данни сочат още, че ПТП-тата в кръстовищата в града под тепетата са намалели почти три пъти в сравнение с 2016 г. До момента те са 330 срещу 908 за 2016 г., а като основна причина за тази положителна промяна бяха посочени новите светофарни уредби в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България