Намериха допинг в хотела на казахстанците

epa04095953 (L-R) Michal Krcmar of Czech Republic, Alexey Volkov of Russia and Tobias Arwidson of Sweden in action during the Men`s 4x7.5km Biathlon relay competition at the Sochi 2014 Olympic Games, Krasnaya Polyana, Russia, 22 February 2014. EPA/HENDRIK SCHMIDT

Световното първенство по биатлон в Хохфилцен започна с допинг скандал. В часовете преди първия старт австрийската полиция откри забранени препарати в хотела на казахстанския тим. При обиска били намерени спринцовки за еднократна употреба, приспособления за кръвопреливане и ръкописни предписания. Всички материали са предадени на антидопинговата агенция на Австрия.

Операцията започнала още през януари, когато местни граждани забелязали, че в хотела се внасят обемисти пакети с неизвестно съдържание. Те сигнализирали властите, които започнали разследване и издействали заповед за обиск от прокуратурата в Инсбрук. От откритите документи можело да се заключи, че медицинското оборудване принадлежи на казахстанския тим.

През това време продължава и сблъсъкът под масата между Международния съюз по биатлон (ИБУ) и Русия. Първия удар нанесе най-добрият в мъжкия тур Мартен Фуркад. В продължение на месеци той призовава ИБУ да наложи по-тежки наказания на допинг нарушителите, а сега в обект на гнева му се превърна Александър Логинов. Руснакът получи поздравление от съюза по биатлон на страната си по случай 25-ия си рожден ден, което бе отбелязано в социалните мрежи.

„Не забравяйте, че един от най-големите му трофеи е двегодишното наказание за допинг“, написа Фуркад отдолу. Логинов се завръща на пистата именно за шампионата на планетата, което не се харесва на доста от колегите му. Впоследствие френската федерация се извини за поведението на Фуркад, но всъщност събитията в Хохфилцен се развиват точно по вкуса на звездата. На извънреден конгрес международният съюз поиска от Русия да се откаже от домакинството на световното първенство в Тюмен през 2021 г. Руската централа има срок до 24 февруари да го направи доброволно, в противен случай то по всяка вероятност ще й бъде отнето едностранно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт