Намират работа на 10 000 безработни в страната

Програмата  “Работа”, която правителството откри тази есен за борба с безработицата в  Северозападна България е дала много добри резултати и ще бъде продължена до края на август догодина. Тя ще обхване и други региони на страната, съобщи в Монтана министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

До края на октомври  по програмата в областите Монтана, Враца и Видин бяха разкрити 1139 нови работни места. 1004 от тях са към общините, а 139 в частни фирми. Освен, че дава възможност на безработни от години хора да се трудят и изхранват семействата си, инициативата се подкрепя и от местните власти и от работодателите и ще бъде удължена, каза министърът и даде за пример малка килимарска фирма в Чипровци, която е назначила по програмата шестима тъкачи. Те бързо навлезели в занаята и се справяли толкова добре, че собственикът иска да наеме още.

С около 80 млн. лева от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” пилотния проект ще се разгърне в 196 общини в България, където безработицата е над средната за страната. Ще бъдат наети около 10 000 трайно безработни, на които ще се плаща минимална работна заплата. На всеки 10 души пък ще бъде назначаван наставник, който ще координира и контролира дейността им и ще получава 1,5 минимално възнаграждение. „Ще съчетаем заетост и обучение, за да могат наетите хора да развитият умения и навици, с които и след края на програмата да останат на пазара на труда”, заяви министър Бисер Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България