Нанси Пелоси - Вторият стълб

Да започнем с уточнението, че заглавието само отразява позицията, на която се намира новоизбраният председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и досегашен лидер на фракцията на демократите Нанси Пелоси във властовата конструкция на американското държавно управление.

Разбирайте втора в линията за наследство на Белия дом, ако злощастие сполети президента Доналд Тръмп и неговия заместник Майк Пенс. Не че подобно се очаква на хоризонта, на теория поне. Но, предвид непредсказуемостта в ходовете на американския президент и който и каквото стои зад тях, е с едно на ум. Иначе ветеранът член на Конгреса вече е разчупила няколко стереотипа, бидейки първата жена начело на законодателното събрание на САЩ още през 2007 г. и един от най-дългогодишно прослужилите като жени-представители („congresswoman” - езикът изнемогва понякога) на демократите в парламента. Жената с “чука в ръката”, с най-популярния кадър от западните медии, която уж е на път в да вгорчи управлението на Доналд Тръмп.

С първия си жест - привиквайки го да изложи речта си за “Състоянието на съюза”, която е задължение на държавния глава, на 29 януари. Новото мнозинство на демократите в Камарата също така скоропостижно гласува законопроект за държавен бюджет, който понеже не съдържа исканите от Тръмп над 6 млрд. долара за гранична стена с Мексико, рискува да се спъне в Сената, където Републиканската партия на американския президент все още държи мнозинството. И цялата сага не подлежи на разрешаване скоро, без някой да направи невъзможната отстъпка. Същевременно отделните щати обявиха че са се споразумели с управата на съответните федерални паркове и резервати на тяхна територия, кой ще прибира отпадъците и почиства публичните тоалетни след туристите. За американските лайна е помислено.

Според мнозина наблюдатели Нанси Пелоси няма да се поколебае да използва новите си правомощия, за да внесе повече тежест и оттам светлина върху разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за връзките на кампанията за избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. с Русия И съвсем да му запари под седалника на американския президент. За пред света поне де, не че на ижеспоменатия му дреме.

Отделно от това завръщането на Нанси Пелоси начело на Камарата бележи и кардинална промяна в нагласите на левите американски избиратели, които не само гласуваха в мнозинство за демократите, но също така наказаха партията, изтласквайки десетки утвърдени членове на Конгреса за сметка на нови лица, наравно с редица победи срещу републиканците на местно ниво. Едновременно с това “новата вълна” вкара в законодателното събрание на САЩ за първи път две жени от северноамерикански произход и една от мюсюлманското вероизповедание. И тъй като подкрепата в Доналд Тръмп сред избирателите на републиканците почти не бележи спад, се връщаме на дамата, която се очаква да е лицето на съпротивата срещу него и обърне нагласите на избирателите преди 2020 г. За което разбира се ще трябва и достоен опонент. А кандидатите вече започват да никнат. Но да не избързваме с излишни гадания.

Нанси Патриша Пелоси е родена в Балтимор на 26 март 1940 г. в семейството на италиански емигранти. Началното и средното си образование получава там, преди през 1962 г. да вземе бакалавърска диплома по политология във вашингтонския клон на колежа “Тринити”. В началото на 1970-те се премества в Калифорния, където се включва в редиците на демократите и още в средата на десетилетието е избрана за постоянен делегат на щата в общонационалната партийна конвенция. По стъпалата на йерархията през 1987 г. Пелоси вече е утвърден кадър на демократите в Сан Франциско, успява да защити място на представител в Конгреса и да се наложи като лидер същевременно.

През 2006 г., в резултат на междинните парламентарни избори в САЩ, демократите вземат мнозинството в Камарата и Нанси Пелоси влиза в историята като първата жена, калифорниец и американец от италиански произход, председател на законодателното събрание. Пост, който ще загуби през 2010 г., две години след избирането на Барак Обама за президент на САЩ. Но за това време играе водеща роля в прокарването на законодателството, което наложи стриктни ограничения за търговските банки от “Уолстрийт” след големия крах от септември 2008 г., довел до световната финансова криза. По-голямата част от тези запасни мерки бяха отменени от републиканците през 2017 г. под диктата на Доналд Тръмп, след идването му на власт. И освен евентуалната процедура по импийчмънт на гореспоменатия, за прокарването на която несъмнено демократите ще опитат всяка възможност, вероятно ще е една от важните точки, върху които ще се съсредоточат в първите месеци от новия мандат на Камарата.

 

По руските следи

Мнозина наблюдатели посочват, че докато Камарата на Конгреса бе доминирана от републиканците зад Доналд Тръмп, е много вероятно с промяната на баланса на силите интересът на законодателното събрание да се съсредоточи върху разследването, провеждано от специалния прокурор Робърт Мюлър. С всички паднали глави от близкото обкръжение на Тръмп, най-малкото което Нанси Пелоси може да направи на първо време, е да поиска един обстоен доклад за хода на следствието. Ако историята със “стената” се проточи. Примерно.

 

За нея

Ще вземе нещата в ръце

Първото нещо, с което ще трябва да се заеме Камарата, е събразно нейните (б.р. - на Пелоси) очаквания: императивът е правителството да заработи отново. Камарата предвижда да прокара няколко законопроекта, вече одобрени от от мнозинството на републиканците в Сената, с които да освободи налични средства. Отделен законопроект ще бъде изготвен за Департамента за национална сигурност (без да се споменава нещо като стена), което ще позволи още месец преговаряне.

Юджийн Дайон-младши, преподавател в Оксфорд, Харвард

 

Забележителни постижения

Постиженията й (б.р. - на Нанси Пелоси) са наистина забележителни. Тъжна забележка към републиканците е, че нямат какво да извадят срещу нея като политик, освен да я демонизират, докато оставеното след нея говори само за себе си. И е още по-тъжна забележка към новинарските медии, където се отразяват толкова много от безпочвените обвинения срещу нея.

Пол Кругман, журналист, “Ню Йорк Таймс”

 

Ще върне Тръмп в реалността

Пелоси ще върне Белия дом на Тръмп към реалността, поставяйки сериозни спирачки върху един все по-неконтролируем влак. Един от начините за постигане на това е през безпартийно засилване на избирателния процес и въвеждане на законопроект, който да предвижда автоматична регистрация на избирателите с достигане на законната възраст ...

Сара Чърчуел, преподавател, “Университет на Лондон”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети