Наоми Осака - Нова кандидатка за Шлема

Истински големите звезди нахлуват в спорта с гръм и трясък. Още в първите им стъпки личи, че имат нещо повече от другите. Те не могат да чакат идолите им да залязат и със собствените си ръце събарят ръждясалите им статуи, за да издигнат свои.

Точно това прави Наоми Осака в последните няколко месеца. На 21 години тя стана първата тенисистка от близо 4 години с две поредни титли от Големия шлем. За последно такова постижение имаше Серина Уилямс – така известният “Серина шлем” през 2015-а. Оттогава конкуренцията при дамите е такава, че нито една от тях не успява да наложи дългосрочна хегемония. А и Серина - доскорошната доминаторка вече не е това, което беше преди години.

Пръст в това има и Наоми. Японката нанесе тежък удар по амбициите на Уилямс да се завърне на върха в женския тенис. През септември Осака победи своя кумир във финала на Ю Ес оупън и попречи на суперзвездата да спечели титлата под заветния №24. Толкова е рекордът на голямата австралийка Маргарет Корт и именно през нейното постижение минаваше пътят на Серина към статута на най-велика за всички времена. Така Флашинг Медоус отново се превърна в арена на кошмар за американката след 2009-а, когато отстъпи на Ким Клайстерс, и 2015-а, в която Роберта Винчи съкруши надеждите и за Голям шлем в една година за пръв път от Щефи Граф през 1988-а.

Уилямс отново показа тъмната си страна, но само в отношението си с реферите. Този път съперничката й си изпати единствено от гнева на публиката в Ню Йорк. Там Осака преглътна бурните освирквания с мълчаливи сълзи. Първият велик момент в нейната кариера бе помрачен от незаслужените обиди, при това от съгражданите й. Наоми е родена в Осака, но от 3-годишна живее в Лонг Айлънд с родителите си - японка и хаитянин. Младата шампионка обаче болезнено усети и донякъде разбра реакцията на феновете. Тя самата е голяма почитателка на Серина и намира в постиженията й вдъхновение за своите.

“Тогава тя ме успокои – признава Наоми. - Уилямс ми каза, че се гордее с мен и че публиката реално не освирква мен. Бях много щастлива да чуя това от нея.”

След като вгорчи завръщането на Серина на корта след майчинство, Осака направи същото и с Петра Квитова. Чехкинята пък търсеше отново път към върха след като пръстите на играещата й лява ръка бяха срязани с нож от крадец, проникнал в нейния дом. Високата блондинка изглеждаше като фаворит не само заради убедителните си игри до финала, а и заради опита си от големи мачове – все пак е двукратна шампионка от “Уимбълдън”. Но в директния сблъсък за титлата Наоми показа, че се учи много бързо. Мачът се превърна в истинска драма, а японката спечели със 7:6 (2), 5:7, 6:4, за да вземе втори пореден трофей от най-престижната верига в тениса. Но отново не изглеждаше много весела при награждаването.

“Забравих да се усмихна”, пошегува се шампионката.

А има на какво да се радва. Само преди 2 години за Осака беше успех да победи съперничка от Топ 10. Въпреки че живее в САЩ, родителите й решават тя и нейната сестра Мари да играят под японския флаг. Твърдят, че единствената причина е, че дъщерите им се чувстват японки. Във всеки случай това й осигурява уайлд кард за турнира в родната Осака. На 16 години участва на първия си професионален турнир и побеждава Саманта Стосър. Пробивът идва през 2016-а, когато стига първия си финал – в Токио, където губи от Каролине Вожняцки (Дания). Влиза в Топ 50 на ранглистата и е избрана за “новобранец на годината” на Женската тенис асоциация.

А преди по-малко от година Наоми направи първия намек, че може да има бъдеще сред най-големите. Спечели трофея в Индиън Уелс, което е първата титла в кариерата й. А в края на лятото се стига до паметната победа над Уилямс в Ню Йорк. А сега вече Осака е притежателка на две от четирите най-големи купи в тениса. Понякога нещата стават толкова бързо...

 

Иска и останалите титли

Апетитът идва с яденето, а Наоми Осака вече има 2 титли от Големия шлем и за пръв път поведе в ранглистата. Тъй като се състезава под японски флаг, тя стана първата азиатка на върха на женския тенис. Дори голямата Ли На не успя да направи това.

За какво повече може да мечтае 21-годишната Наоми? За още от същото.

“Идва Ролан Гарос, обичам клей кортовете – заяви шампионката. - Опитвам се да гледам турнир за турнир, но няма да ви лъжа, вече си мисля, какво би било да спечеля и четирите. Малко се плаша само от тревата на Уимбълдън. Това са неща, за които не искаш да говориш, за да не се подлагаш на допълнително напрежение и да не се психираш. Но ето, че мечтите се сбъдват.”

 

За нея

Невероятно постижение

И аз спечелих първата си титла от Големия шлем на 21. Помня, че беше нещо голямо за мен, но всъщност не осъзнавах колко точно. Оказах се неподготвена за този момент.

Това беше първият ми мач срещу Наоми. Трудно е да играеш срещу някого, когото не познаваш. Тя е страхотна, наистина е голяма състезателка и резултатите й го показват. Да спечелиш две поредни титли от Големия шлем е невероятно постижение. Освен това е много скромна, не вдига шум около себе си.

В момента женският тенис е доста отворен и може да се случи всичко. Ще видим какво ще направи в следващите турнири, но в момента мога да кажа, че има всичко необходимо да е на върха.

Петра Квитова

 

Много е възприемчива

Наоми много прилича на Серина, защото е също толкова възприемчива. Винаги съм смятал, че точно такива хора стават шампиони. Проблемът е при тези, които смятат, че знаят всичко и често влизат в спорове с треньора. Тях на практика не можеш да ги водиш. Наоми обаче е много скромна. Винаги задава въпроси и непрекъснато иска да научи нещо ново, за да стане по-добра. Има голямо уважение към треньора си Саша Бажин. С него сме като братя, а в екипа въобще има отлична атмосфера.

Фитнес треньор на Осака, преди работил със Серина Уилямс

 

Има какво да науча от нея

Това беше нейният момент, затова казах на феновете да спрат с освиркванията. Тя не ги заслужаваше, никой на корта не заслужава такова отношение. Наоми изигра страхотен мач и трябва да бъде поздравена. Толкова много е концентрирана върху това, което прави. Мисля, че дори аз мога да науча много от нея.

Серина Уилямс след загубата си на финала на Ю Ес оупън през 2018-а

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети