Нападателят от Хамбург е действал сам

Ахмад А. е получил отказ за политическо убежище в Германия

БЕРЛИН. От кореспондента на "Труд"

Ахмад А. (26 г.), който уби вчера с нож в Хамбург 50-годишен мъж и рани други 7 души на възраст от 19 до 64 г., е действал сам. Това оповестиха днес на пресконференция сенаторът по вътрешни работи Анди Гроте и представители на следствието и прокуратурата.

“Всички сме разтърсени от това варварско нападение с ислямистки мотив, стоварило се изневиделица върху невинни хора. Би могло да се случи на всеки от нас”, заяви в началото на пресконференцията сенатор Гроте.

Той добави, че Ахмад А. е бил известен на силите на реда като ислямист, но не и като джихадист. Радикализирал се е, отказал алкохола и на публични места четял Корана.

Какво се случи в петък?

В 15,11 ч в полицията в Хамбург постъпва сигнал, че мъж напада с нож клиенти на магазин от веригата „Едека” в престижния квартал на Хамбург “Бармбек”. Първата полицейска патрулка пристига само 2 минути по-късно – в 15,13 ч.

Престъпникът вече е напуснал магазина, преследват го граждани, сред които и 35-годишен съдържател на фризьорски салон от турски произход. Той е сред ранените.

Замерят престъпника с камъни и столове от заведения. Той рухва окървавен на земята, в това време пристигат униформени и го задържат.

От днешната пресконференция стана ясно, че малко преди 15 ч. вчера Ахмад А. е влязъл в магазина, за да пазарува. След това излиза, качва се на автобус, но слиза преди потеглянето. Връща се в магазина на “Едека”, взима от лавица кухненски нож с 20-сантиметрово острие, вади го от опаковката и напада с хладното оръжие клиенти, крещейки на арабски “Аллах е велик!”. Тогава загива 50-годишният мъж. Нападателят ранява и други клиенти, след което хуква навън.

На пресконференцията беше уточнено също, че Ахмад А. е роден през 1991 г. в Обединените арабски емирства. В кръщелното му свидетелство е посочено, че е етнически палестинец.

Кога и откъде се е отправил към Европа, все още се изяснява. Известно е обаче, че в Германия е пристигнал през март 2015 г. от Норвегия. Преди това е бил в Швеция и Испания. Според сенатор Гроте Ахмад А. говори перфектно английски, шведски и норвежки, но не и немски.

Вече в Германия – първо в Дортмунд, а по-късно в Хамбург, през май 2015 г. Ахмад подава молба за политическо убежище. През ноември същата година молбата е отхвърлена. Разпоредено е екстрадирането му. Властите обаче са безсилни - Ахмад А. няма необходимия документ за самоличност.

Властите се обръщат към мисията на Палестина в Берлин. От там отговарят, че ще направят проверка и ако действително се докаже, че Ахмад е палестинец, ще му издадат паспорт. Това би направило екстрадицията му възможна, но процедурата трае дълго.

Така до вчерашното нападение той живее в общежитие за бежанци в Хамбург.

В момента все още е под охрана в болница заради раните, нанесени му с камъни от граждани, рискували живота си и помогнали за залавянето на престъпника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа