Нападенията срещу джамии във Великобритания са се увеличили

Нападенията и заплахите насочени срещу джамии във Великобритания, са се удвоили за последната година, пише Morning Star. Полицията е регистрирала 110 подобни случая срещу мюсюлмански религиозни учреждения  за периода между март и юли тази година, докато за същия период на миналата година те са били 47.

Случаите включват заплахи за „взривяване“, както и чупене на прозорци на сгради и паркирани коли. Други форми на нападения включват обидни графити по стените на сградите, атаки над молещи се, два случая на палеж и два случая на закачане на бекон на дръжките на вратите на джамиите.

Най-голям брой посегателства са регистрирани в лондон и Манчестър.

Данните се появиха седмици след няколко знакови инцидента. Имамът и хирург Насер Курди, който е давал първа помощ на жертвите от атентата в Манчестър, беше наръган в гърлото пред джамия в Чешир, а 14-годишно момче беше наръгано неколкократно в главата пред джамия в Бирмингам.

Други известни случаи на престъпления от омраза срещу джамиите тази година, са терористичната атака във Финсбъри парк през юни, палежът на джамия в Манчестър през юни, която остави сградата изтърбушена и изпращането на бял прах – за който се предполагаше, че може да е антракс – и бомбените заплахи срещу три джамии в Лондон през същия месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа