Нападнаха полицаи в ромския квартал в Сливен

Униформени полицаи бяха нападнати в ромския кв.”Надежда” в Сливен, докато извършвали проверка по сигнал за силна музика около 23 часа на 2 май. Когато пристигнали на адреса, група мъже извадили брадви, започнали да замерват служителите на реда със стъклени бутилки, почнали да трошат патрулните коли, отправяли закани – съобщиха от ОД на МВР. Един от полицаите е изгубил съзнание, след като в главата му е била счупена бутилка. Пострадалият Петър Петров е в неврохирургията на областната болница, с рани по главата и съмнение за комоцио. Причинена му е средна телесна повреда.

Сливен роми пребит полицай

„Не знам как ви изглеждам сега, но не се чувствам добре” – заяви Петров от болничната стая. Той разказа, че във вторник през нощта екипът му бил извикан на адрес в гетото заради оплакване от силна музика. Навръщане от сигнала, в друга част на квартала отново чул оглушителна музика. Екипът решил да направи проверка. В този момент дежурният се обадил по телефона и потвърдил и за втория сигнал. Оказало се, че полицаите са подминали дома на нарушителите. Върнали се. Тогава навън излязъл мъж, с множество криминални прояви. „Много проблеми сме имали с него, както и с брат му” – заяви Петров. Мъжете се държали грубо и агресивно. Започнали да викат, че полицията ги тормозела и че музиката се чувала от насрещния имот.

Сливен роми пребит полицай

Служителите на реда решили да си свършат работата и да направят проверка. „В този момент излезе и брат му, с брадва. Започна да заплашва: „Влезте вътре, ще ви избия!”. Изобщо не съм усетил, като са ме ударили. Изпаднал съм в несвяст. После колегите ми казаха, че срещу мен е била хвърлена бутилка от високо. Като се строшила, разбрали, че в нея е имало течност” – разказа още раненият полицай. На място пристигнало подкрепление от още три полицейски екипа. На следващата сутрин, около 6 часа на 3 май, служители на реда са влезли в квартала, за да установят извършителите на нападението спрямо техния колега.  Акцията е била съгласувана с Районната прокуратура. На служителите на реда била оказана съпротива. „Това е наложило използването на всички законови средства за овладяване на конфликта и недопускане на ескалиране на напрежение” – съобщиха от ОД на МВР. Събрала се гневна тълпа от близо 200 души. Полицаите са използвали стоп-патрони. В ареста са задържани 53-годишният Йордан  М. и 32-годишният му син Асен Х. Асен бил с криминално досие, осъждан е за кражби. Брат му Радко Х., на 28 години, се укривал. Той също е криминално проявен, последното досъдебно производство срещу него е за причиняване на телесна повреда. Има данни, че Радко е ударил с бутилката полицая и го е ранил.

Из квартала тръгна мълва, че при инцидента имало пострадало от стоп-патрон 14-годишно момче. „Нямаме такъв пациент” – каза зам.-директора на областната болница д-р Хрисант Хрисантов.

„Нямам обяснение за проявената агресия спрямо нас. Когато отидохме, в колата имахме задържано лице. Може това да ги е ядосало, че има техен човек задържан. Аз съм в полицейския участък в „Надежда” от 3 години. От по-старите колеги знам, че когато местните хора те опознаят, няма никакви проблеми. И наистина е така. Като изключим няколко души, които постоянно създават проблеми. Случвало се е и друг път да окажат съпротива и да се опитат да ни нападнат, три или четири пъти, получавали сме леки удари. Но не и това” – каза още раненият Петър Петров.

През октомври 2011 г. в „Надежда” бе нападнат екип от двама полицаи, отишли по сигнал за силна музика. В главата на единия от тях също бе счупена бутилка. Полицаят бе приет в реанимацията, с черепно-мозъчна травма, множество прорезни рани, в безсъзнание. Колегата му се отърва с по-леки наранявания.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България