Наплив на жени в Българската армия

SANYO DIGITAL CAMERA

Повишен интерес на дамите към курсовете за военно обучение отчитат от Министерството на отбраната. За обучение по начална и специална военна подготовка във филиалите на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” във Велико Търново тази година общо са се записали 169 студенти. През текущата година курсистите от двата пола са почти изравнени.

„Записали са се 82 момичета и 87 момчета. Обученията ще се провеждат в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново, в артилерийския факултет в Шумен и във Военноморското училище във Варна. От 15 август започва курсът по начална военна подготовка при нас”, съобщиха от НВУ.

Студентките в курса през миналата година са били повече от младежите, като курсисти е имало от НСА, от Пловдивския университет, от ВТУ и др. Обучението ще е двуседмично, като в програмата са включени базови знания по начално военно обучение като огнева, строева и физическа подготовка, тактически умения, устави, боравене с оръжие - почистване, сглобяване и стрелба с автомат „Калашников”, хвърляне на учебна и бойна граната. Цивилните курсисти ще се учат още да маршируват и да отдават чест.

След приключване на обучението на 2 септември завършилите ще положат военна клетва. В артилерийския факултет в Шумен курсовете по началната военна подготовка започват средата на септември. В НВУ отново от 15 август се организират курсове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България