Наплив от кандидати за работа в най-голямото училище с билингви в Сливен

65 души се конкурираха за 5 работни места

Наплив от кандидати за работа отчитат в Основното училище „Братя Миладинови” в Сливен. Учебното заведение е най-голямото в града, в него се обучават около 1400 деца, всички са билингви, жители на близкия ромски кв."Надежда".

За новата учебна година са били обявени пет свободни места. „Едното бе за детски учител, явиха се 7 кандидати. Търсихме и учител по математика в прогимназиалния етап, явиха се 8 души на конкурс. Вакантно бе мястото за домакин – кандидатите бяха 20. А за 2 свободни места за начален учител подадоха документи 30 души”, съобщи директорът Митко Митев. Любопитен е фактът, че 12 от кандидатствалите за начален учител са лица, работили досега като инженери, икономисти и с други професии, извън сферата на образованието. Всички са се записали да учат във висши училища за преквалификация. А от останалите 18 кандидат-начални учители, близо половината приключват следдипломната си преквалификация.

Подобен интерес е прецедент не само за ОУ "Братя Миладинови", а и за много други учебни заведения в областта, които не бяха сред най-желаните заради по-специалните изисквания към работата с децата-билингви или заради отдалечеността им от града. Сливенски педагози коментираха, че учителската професия става предпочитана заради по-доброто заплащане, социалните придобивки, възможностите за допълнително възнаграждение, отпуските - все предимства пред други професии за висшисти.

"Незаети учителски места в Сливенска област няма да има. Средно за едно работно място кандидатстваха от 3 до 5 души, а някъде и повече", бяха категорични от Регионалното управление на образованието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България