Наполовина са намалели смъртните случаи при трудови злополуки за 10 години

За последните десет години почти наполовина намаляват смъртните случаи при трудови злополуки в България. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев дни преди отбелязването на Световния ден за безопасност и здраве при работа.

Гълъб Донев посочи, че на работното място и при изпълнение на служебните ангажименти през 2016 г. са регистрирани 71 смъртни трудови злополуки, а 17 са се случили при отиване или връщане от работа. За последните десет години с над 1300 са намалели трудовите злополуки, като през 2016 г. те са 2257.

В света 2 милиона годишно са трудовите злополуки, а над 160 млн. души всяка година се разболяват от професионални заболявания, каза Донев. В края на всеки работен ден 1 милион работници са жертва на трудови злополуки в света.

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова посочи, че професионалните заболявания са тези, които отнемат в пъти повече животи от смъртните трудови злополуки. Ако всяка година в резултат на трудови злополуки загиват около 350 000 души в света, то от професионални заболявания умират около два милиона души, каза Михайлова, цитирана от БТВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България