Напомнят на 1 300 стопани на кучета да ги регистрират и в общината в Търговище

куче

Над 1 300 собственици на домашни кучета ще получат напомняния от общината в Търговище, че трябва да декларират в местната администрация любимците си и да платят такса за тях. Вече се разпращат съобщенията, които са адресирани до стопаните, сложили чипове на кучетата, но пропуснали да ги декларират и в кметството.

В общинската база данни към момента има 1 900 домашни кучета, докато в националната вече са вписани над 3 200. Новорегистрираните в информационната система на Българската агенция по храните тази година са 787, а през миналата са били 1 981. Обхващането на домашните кучета стана след масирана разяснителна кампания на общинската администрация и организирано чипиране по селата.

За да регистрират кучето си и в общината, гражданите трябва да представят паспорта на любимците си, удостоверяващ поставена годишна ваксина и чип. Дължимите такси пък са 10 лв. за града и 5 лв. за селата в общината.

Събраните суми от тези такси се използват само за мерки за овладяване популацията на изоставените животни, които са на улицата. С тези средства тази година са кастрирани вече 340 такива кучета. Изградени са нови клетки в приюта. В момента в него има 120 изоставени животни, като капацитетът му е увеличен 4 пъти спрямо началото на предходната година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони