Направиха първите лапараскопски операции с нова апаратура в болницата в Горна Оряховица

Първите безкръвни операции с новата лапароскопска система, внедрена в Отделението по хирургия в горнооряховската болница, бяха извършени в понеделник и вторник. Екип от хирурга д-р Иво Найденов от МБАЛ и колегите му от УМБАЛ в Плевен д-р Емил Филипов и д-р Добромир Нгуен, извършиха две холицистектомии (безкръвно отстраняване на жлъчен мехур) на двама пациенти- мъж и жена от областта. Лапароскопските операции преминаха успешно, а пациентите се чувстват добре.

"Това е нова, висококачествена апаратура, като резолюцията на образа е по-висока от HD, тя е 4К. Апаратът дава възможност за детайлен образ и отлична визуализация, за контраст, видими са дори капилярите, и е с потенциал да се извършват операции с голям обем и сложност", коментира д-р Филипов.

"От началото на 2018 г. до сега в горнооряховския стационар са извършени 35 лапароскопски операции", отчете д-р Димитър Макавеев, началник на Отделението по хирургия.

Безкръвните интервенции извършват д-р Иво Найденов, който има повече от 850 лапароскопски операции на жлъчен мехур и плевенските хирурзи с над 300 безкръвни интервенции в УМБАЛ. Д-р Нгуен и д-р Филипов са специализирали в IRCAD France- Институт за изследване на рака на храносмилателната система, който световен топ център за обучение на хирурзи по лапароскопия в Страсбург.

По думите на д-р Филипов, новата апаратура и екипа имат потенциал да извършват холицистектомии, ингвинални хернии, операции при перитонити, резекции на дебелото черво. "Новата апаратура дава отлична възможност да се разшири планът на патологията.До сега със старото оборудване беше възможно да се оперира един пациент дневно, а вече - по трима пациенти", заяви д-р Филипов.

Комбинираната лапароскопска система е последно поколение и е произведена от американската компания „Smith & Naphew“, която е с над 120-годишна история в производството на ендоскопска апаратура. Включва 32- инчов екран с монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство – таблет. То замени старата система отпреди две десетилетия. Оборудването струва около 73 000 лева, като 90% от сумата е осигурена от Община Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България