Напрежение между Израел и палестински радикали в Ивицата Газа

В понеделник следобед радикалите от Газа бомбардираха Израел с десетки ракети и снаряди в отговор на операция в южната част на сектора, която се проведе в неделя вечер от израелските специални сили. В резултат на това нападение бяха убити 7 радикали от военното крило на ХАМАС "Бригадите Изедин ал Касам", контролиращо Газа, включително един от командирите му, предаде БГНЕС.

ХАМАС, които контролират територията, обявиха пълна бойна готовност, а премиерът на Израел Бенямин Нетаняху прекъсна визитата си във Франция. Над 300 ракети са били изстреляни от палестински бунтовници в Южен Израел, като 60 от тях са били заловени от ПВО системата "Железен купол".

Израелски автобус е бил ударен от противотанкова ракета, в резултат на което има жертви. Израелската армия е поразила повече от 70 военни цели в ивицата Газа в отговор на 300 ракети, изстреляни от радикали в израелски градове на територията на палестинския морски анклав, съобщиха от пресслужбата на армията. Сред унищожените цели в ивицата Газа са 8 военни лагера, военни и наблюдателни пунктове, три подземни тунела и оръжеен цех, предаде ТАСС. Най-малко 35 души бяха ранени в резултат на ракетните атаки на израелска територия от ивицата Газа.

Според Министерството на здравеопазването в Газа трима палестинци са убити, а около 15 са ранени. Бойните действия продължават и в момента.

ООН работи в тясно сътрудничество с Египет за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинските групировки в ивицата Газа. Това бе обявено от специалния координатор на ООН по близкоизточния мирен процес Николай Младенов. "ООН работи в тясно сътрудничество с Египет и всички заинтересовани страни за отдалечаването на Газа от ръба на пропастта", пише той в Туитър. "Ескалацията през последните 24 часа е изключително опасна и безразсъдна. Ракетните атаки трябва да спрат, страните са длъжни да проявят сдържаност. Невъзможно е да не се полагат всички възможни усилия да се спре спиралата на насилието", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток