Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Напрежението стигна своя връх на Егейските острови, след като на Лесбос мигранти се биха с местни жители в района на пристанището на главния град Митилене и в резултат няколко човека бяха ранени, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Поделенията на полицията за борба с безредиците бяха принудени да се намесят рано сутринта в понеделник, след като десетки местни жители започнаха да протестират заради присъствието на мигранти на главния площад в Митилене. Бежанците, които се установиха на палатков лагер на площада миналия вторник, в протест срещу задържането си на острова, бяха натоварени на автобуси и откарани обратно в препълнените приемни центрове.

Както заявиха местни източници, протестиращите са хвърляли димки, факли и камъни по имигрантите, които са се събрали в кръг около жена и дете, които са били с тях, за да ги предпазят.

Някои демонстранти са викали „изгорете ги живи“, съобщават очевидци, които предполагат, че в случая са замесени членове на крайно-десни групировки. Полицията е задържала общо 122 души, като всички те без двама са били афганци. 28 души са закарани в болница, за да получат първа помощ, като 22 от тях са били мигранти.

Политическите партии излязоха с позиция, в която обвиняват крайно-десните групи за атаката.

Кметът на Лесбос, Спирос Галинос, не изключи в инцидента да са присъствали и екстремисти, но акцентира върху масовото раздразнение сред местните жители. „Обществото реагира като едно цяло“, заяви Галинос, който, както припомня „Катимерини“, още миналата седмица призова правителството да вземе мерки за намаляване на мигрантската тежест върху островите.

Гръцкото издание уточнява, че на островите в източната част на Егейско море в момента има повече от 15 500 мигранти, които живеят в мизерни условия. Според „Катимерини“, в последно време пристиганията на бежанци и мигранти в Гърция чувствително са се увеличили.

Според източници на гръцкото Министерство на миграцията, през последните дни не е пристигнал нито един мигрант, като някои сочат като причина за това писмото, изпратено от министъра по миграцията Димитрис Вицас до турските власти в края на миналата седмица, в което той ги помоли да изпълняват сделката за възпиране на бежанския поток към Европа, която Анкара подписа с ЕС през 2016 година.

Случи се и друго интересно събитие, свързано с проблема. Новият директор на гръцката Служба за предоставяне на убежище Маркос Каравияс подписа документ, с който движението на пристигащите на гръцките острови мигранти се ограничава само до приемните пунктове и лагерите на островите, където са разпределени.

Миналата седмица, припомня „Катимерини“, гръцкият съд отмени рестрикциите за напускане на островите, които бяха в сила по-рано. Правителството предложи промени в законодателството за предоставяне на убежище, целящи да ускорят бавното темпо, с което се обработват молбите. Реформите трябва да бъдат разгледани от парламента във вторник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа