Данъчните запечатаха верига от 15 супермаркета с добри обороти

НАП

Петнадесет хранителни магазина запечатаха инспекторите от НАП Варна в късните часове в четвъртък, съобщиха от пресслужбата на приходната агенция. Единадесет от обектите са в курорта Златни пясъци и четири в Албена. Всички са от една и съща верига супермаркети, регистрирани на три отделни дружества.

До крайната мярка се стигнало след предприети действия от страна на данъчните по обезпечаване на вземания, чрез запор на парични средства от каси  в обектите. И трите дружества имали големи задължения към НАП и въпреки че  въртели дневните обороти във всеки един от обектите над 7000 лв., не ги погасявали.  След първоначалните изземвания на оборотни средства от касите длъжниците прехвърляли стопанисването на обектите на новорегистрирани дружества, без задължения, но с едни и същи собственици. Целта била да се избегне плащането на данъци и осигурителни вноски. Във всичките търговски обекти  продължава пълна инвентаризация на стоките.

Данъчните разкриха още, че работещите служители в магазините не са назначени на трудови договори, а по договори за „лизинг“. Тоест, назначени към едно от дружествата, те биват преотдавани на другите дружества. От ТД на НАП Варна са уведомили Инспекцията по труда за предприемане на необходимите действия , за да бъдат защитени правата на работниците.  След проведена среща с ръководството на НАП Варна  шефът на дружествата поел ангажимент за погасяване на всички просрочени данъчни и осигурителни задължения в най-кратък срок.

„Играта на криеница с НАП води до налагането на такива крайни мерки. Големите търговски обекти и фирми трябва да бъдат за пример на малките търговци, които значително подобриха поведението си към коректно спазване на данъчните закони през последните месеци. До края на летния сезон ще бъдем безкомпромисни към всяко умишлено нарушение на данъчните закони“, заявява  директорът на НАП Варна Милена Колева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България