НАП призова да подаваме данъчни декларации онлайн

„Данъчната кампания започна вчера и още в първите минути има 90 подадени декларации“. Това каза Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ Националната агенция за приходите (НАП). Тя уточни, че срокът за подаване на декларации за доходи остава непроменен до 30 април. “През 2018 г. 34% или 600 хиляди декларации са били подадени по електронен път“, заяви Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Данъчните напомянт, че срокът за физическите лица, в който те да декларират доходите си за 2018 г. остава непроменен – 30 април. Подаването на декларацията може да бъде извършено в офисите на НАП, по пощата и онлайн.

„Насърчаваме хората да подават декларации по електронен път, по този начин ще могат да ползват отстъпка от 5%, но тя не може да е повече от 500 лв. Срокът за нея е 31 януари“, заяви Георгиева. Тя посочи, че офисите на НАП през цялата кампания ще работят на плаващо работно време, а в последните дни при необходимост – с удължено.

При облекчението за млади семейства, за едно, две или три деца или за деца с увреждания тази година ще се изисква подаване на документ само от единия родител. "Ако на единия родител не му достига доход да използва цялото облекчението, може да използва дохода на другия родител", поясни Герогиева.

От НАП съветват хората да използват ПИК за подаване на декларации.Всички, които нямат ПИК, могат да ги получат от всеки един от офисите на НАП напълно безплатно. Чрез него могат да се правят и справки за други дължими данъци, припомянт данъчните.

Срокът за фирмите също остава непроменен - 31 март, но тъй като се пада почивен ден, за последен ден на кампанията ще се зачита 1 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес