НАП проверява 172 собственици на микробуси под подозрения за нелегални превози

Хора с по няколко буса, минаващи редовно границата, не са декларирали никакви доходи в последните 5 години

Пет микробуса, превозващи нелегално пътници към Западна Европа бяха проверени тази нощ от инспектори от Фискален контрол на НАП в Кърджали. Всички без изключение извършват нерегламентиран превоз и не издават никакви фискални документи за парите, които получават от пътниците, стана ясно по време на проверките, съобщават от приходната агенция.

Бусовете са шофирани от само един човек в продължение на повече от 24 часа непрекъснато, което представлява пряка опасност за сигурността на пътниците. От НАП ще сезират ИА “Автомобилна администрация“ по случая.  Собствениците на микробусите ще бъдат глобени с до 2000 лв. и те ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, съобщават от приходната агенция.

Акцията на НАП срещу нелегалните превози започна преди седмица и ще продължи в следващите месеци. В приходната агенция има сигнали за над 100 превозни средства, които осъществяват нерегламентиран превоз в страната и чужбина без да отчитат приходите си.

Паралелно с проверките на пътя започват и инспекции за съответствие на имущество и доходи на 172 собственици на микробуси, които системно преминават през ГКПП. Информация за потенциално нерегламентирани превози е подадена в НАП от „Гранична полиция“, като има физически лица, притежаващи десетки микробуси, движещи се към Западна Европа поне веднъж седмично. Някои от собствениците не са декларирали никакви доходи в последните 5 години, а притежават солиден автопарк и недвижими имоти. Недекларираните доходи ще бъдат обложени с данък, заедно с изтеклите лихви, допълват от НАП.

„Нерегламентираният превоз освен фискален въпрос е много повече проблем за сигурността на пътниците. Ще си съдействаме с органите на МВР, Автомобилна администрация и Гранична полиция за въвеждане на ред в сектора в интерес на потребителите на такива услуги“, каза по повод течащите проверки директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България