НАП пуска приложението за проверка на изтеклите лични данни

Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в приходната агенция

Очаква се Националната агенция по приходите (НАП) да пусне до часове приложението, с което всеки ще може да провери изтекли ли са личните му данни при безпрецедентната хакерска атака, съобщи БТВ. В момента се извършват тестове за уязвимости. Стана ясно още, че при нужда може да бъдат спирани някои електронни услуги на агенцията.

Планирано е справките в приложението да бъдат достъпни след въвеждане на ЕГН и еднократен код от съображения за сигурност. НАП информира в края на миналата седмица и каква точно информация е изтекла при нерегламентираното проникване в техен сървър - засегнати са над 5 милиона български граждани, близо 4 млн. от данните са на живи хора, останалите са на починали лица.

Очаква е днес Комисията за защита на личните данни да влезе на проверка в НАП. Специални екипи ще проверяват причините за теча на лични данни на над 5 млн. българи от приходната агенция.

Становище на комисията се очаква да има около 20 август. Тогава ще стане ясно и каква точно ще бъде глобата за НАП. По закон максималният размер може да бъде до 2,5% от оборота, но не повече от 20 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България