НАП събра над 300 000 лв. просрочени задължения от касите на некоректни търговци в София

Съвместни проверки и принудително изземане на средствата от касите на търговски обекти извършиха публични изпълнители и инспектори по приходите от отдел Оперативни проверки на ТД на НАП София на територията на София, Боровец, Банско и други населени места в област Благоевград. Мерките са насочени към фирми с просрочени публични задължения, за които НАП има данни, че осъществяват дейност и реализират обороти, а същевременно имат образувани изпълнителни дела и не обслужват доброволно натрупаните задължения, съобщиха от приходната агенция.

Във вчерашния ден контролни и принудителни мерки бяха проведени в 51 търговски обекти, разположени на ключови търговски улици в София, за които имаше данни както за просрочени задължения, така и за реализиране на големи обороти. В рамките на два часа екипите на ТД на НАП София успяха да съберат над 39 000 лева. Всички търговци са направили доброволно внасяне на намерените в касите средства. Принудително са иззети средствата само от един търговски обект, където не е оказано съдействие на органите по приходите.

Ден по-рано в резултат на такива действия от 18 обекта в Банско, Добринище, Разлог и село Баня са събрани над 35 000 лв. а една от фирмите, в резултат на контролните и принудителни мерки, е погасила целия си просрочен дълг в размер на над 195 000 лева. В Боровец от 20 обекта са събрани над 14 800 лв., а от обекти в Сандански и Петрич сумите са над 29 000 лв.

Съвместните проверки, при които се извършва принудително изземане на средства от касите на фирми или търговски обекти, са постоянна мярка на НАП спрямо некоректни задължени лица, като със събраните средства се погасяват частично или изцяло натрупаните задължения. Част от обектите се поставят под постоянно наблюдение от инспекторите от отдел „Оперативни проверки“, за да се избегне некоректното извеждане на пари от касите. Наблюдението позволява средствата от продажби периодично да се изземват от публичните изпълнители на ТД на НАП София. При осъществяване на наблюденията, както и при самите проверки и изземвания, инспекторите констатират и други нарушения от страна на фирмите, за които се предприемат съответните мерки.

Продължава засиления контрол и в зимните курорти и околните населени места. Само за няколко часа в град Якоруда инспекторите от отдел Оперативни проверки на ТД на НАП София са констатирали нарушения в 14 от проверените 20 обекта. В седем от тях е липсвало фискално устройство, а в останалите не е издаден фискален бон при извършената контролна покупка. На всички обекти нарушители ще бъде наложена принудителната административна мярка „Запечатване“.

От НАП напомнят, че засилените мерки в зимните курорти не намаляват вниманието на инспекторите към търговските обекти в останалите населени места. Ежедневно служителите на столичната дирекция на агенцията извършват стотици проверки на териториите на областите София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград, където се следи за спазване на данъчното и осигурително законодателство.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected].

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси