НАП с нов подход при събиране на задължения към бюджета

НАП

НАП прилага нов партньорски подход при събиране на просрочените задължения към бюджета. От вчера Агенцията започна регулярно изпращане на автоматични електронни съобщения до длъжниците си.

Кампанията е част от мерките, с които приходната агенция стимулира доброволното изпълнение на задълженията от своите клиенти, като им напомня за задълженията преди да предприеме мерки за тяхното принудително събиране.

Част от електронните съобщения са с информативен характер и съдържат данни за нововъзникналите данъци, осигурителни вноски или други такси и глоби, чиито срок за плащане вече е изтекъл, без да са упоменати изрично конкретните размери на дълговете. Съдържанието им е различно в зависимост от това дали има образувано изпълнително дело за дълговете или не.

В имейлите се посочва също, че клиентите могат да направят справка за всички свои просрочени задължения чрез електронната услуга на Агенцията на Портала за електронни услуги на НАП, ако притежават електронен подпис или персонален идентификационен код.

Друга част от електронните писма се изпращат на длъжници, за които предстои образуване на изпълнително дело, като им се предоставя едномесечен срок за заплащане на дължимите суми преди НАП да пристъпи към изпълнение.

Текстовете на писмата до длъжниците на НАП могат да се видят на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България