Нараства интересът към къщи край Бургас

Все повече хора от Ямбол и Сливен, както и българи, които живеят в чужбина, проявяват интерес към имот в Бургас и региона.

Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Не очакват повишаване на лихвите

55% от хората без собствен дом планират покупка

Увеличава се интересът към къщите край Бургас. Като много хора предпочитат да изградят нова къща според собствените си желания, а не да купуват стара сграда, която се нуждае от основен ремонт. Нарастват издадените разрешителни за строеж на еднофамилни и двуфамилни къщи. “И през миналата година имаше интерес към разрешителните за строеж на такива сгради. Тенденцията продължава и тази година”, коментира главният архитект на Бургас Веселина Илиева.

Имотният пазар в Бургас и региона е устойчив и има силен инвестиционен интерес, смятат брокери. Стабилност има и по отношение на сделките с жилища в морския град. През последните две години най-скъпи са имоти в кварталите “Славейков”, където средните цени са около 900 евро/кв. м, и “Братя Миладинови”, където жилищата се продават за около 930 евро/кв. м. Специалистите отчитат, че все повече хора от Ямбол и Сливен, както и българи, които живеят в чужбина, проявяват интерес към покупка на имот в Бургас и региона.

55% от хората без собствено жилище планират покупка на имот в бъдеще, показва проучване на търговска банка. Като 48% от тях възнамеряват да закупят собствен дом с жилищен кредит, а 25% смятат да комбинират жилищен и потребителски кредит. Хората взимат все по-големи заеми за покупката на по-скъпи и съответно по-хубави жилища. Проучването показва, че през първите пет месеца на година средният размер на жилищният кредит е бил 56 500 евро. За сравнение в същия период на 2018 г. сумата е била 51 200 евро. Най-често жилищен кредит ползват хора между 30 и 40 години, семейни, с висше образование. Според кредитния консултант Тихомир Тошев не се очаква повишаване на лихвите по жилищните заеми през 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти