Наричаха го новия Пеле, а стана футболен номад

Футболът познава много тъжни истории за пропилени таланти. Имената са стотици, дори хиляди, но в случая е важно едно конкретно, това на Фреди Аду.

През 2004-а роденият в Гана офанзивен полузащитник бе считан за най-новото дете-чудо в света. Тогавашният 14-годишен футболист дори получи прякора „Новия Пеле“, на който малцина са се радвали. По това време Аду вече бе пристигнал в необятните американски щати, където местната преса обича да въздига до небесата подобни истории. Там, още невръстен, талантът подписва професионален договор с „ДС Юнайтед“, а 12 месеца по-рано и със спортния концерн „Найк“.

Е, може би точно това изигра лоша шега на Аду, който вече превърнал се в мъж, не само, че не се докосна до гения на великия бразилец, но и е определян като футболен номад с пропилян талант.

Преди дни халфът се присъедини към новака в полския елит „Санденция“ (Нови Соч). Договор за някогашния американски национал обаче още няма, защото неговата съмнителна кариера вече не му осигурява тлъсти контракти, а само пробни периоди. Нещо повече, Радослав Мрожковски, наставникът на тима, където играят и българите Алекс Колев и Пламен Крачунов, се възпротиви от евентуалния трансфер. Какво падение за футболиста, който преди години бе на обложката на най-търсената компютърна игра - FIFA. Чест, която са имали само най-великите играчи от света на футбола – Меси, Роналдо, Тиери Анри, Уейн Руни, Роберто Карлуш, Денис Бергкамп.

fifa6

„Чух, че някой го е взел от летището – обясни Мрожковски. - Това не е моя идея и по мое настояване. Нека, който е поканил Франк (б.р. - бърка името му) Аду, да си го тества. Аз няма да се занимавам. Вместо да градим отбор, ние събираме стари прахосмукачки.“

Ако, все пак, подпише договор с полския новак, това ще бъде 14-ия отбор на Аду в изпълнената му с падения кариера. Бившият национал на янките игра за последно в „Тампа Бей Роудис“ при друг наш легионер, нападателят Георги Христов.

Зад гъба си 28-годишният играч има краткосрочни престои в първенствата на Португалия, Франция, Гърция, Турция, Бразилия, Сърбия, Финландия и САЩ.

А през 2007-а Аду дори облече тренировъчния екип на „Манчестър Юнайтед“ и се включи в занимание на „червените дяволи“ на базата в Карингтън. В момент, когато мениджър на тима бе не кой да е, а вездесъщия сър Алекс Фъргюсън. Тогавашният талант обаче така и не получи договор от английския колос. Години по-късно в CV-то му влизат неуспешни проби в отбори като „Блекпул“, норвежкият „Стабек“, холандския АЗ (Алкмаар)...


Не пуснаха американеца да тренира със „Сендеция“

Неразбирателство по отношение на трансферната политика е в основата Фреди Аду да не тренира изобщо с полския клуб „Сандеция“ (Нови Санч). Ганаецът с американски паспорт пристигна в понеделник в новака в Екстракласа, но не взе участие в заниманието от първия ден от седмицата, както и това във вторник.

Причината е, че треньорът на тима Радослав Мрожковски изобщо не иска в отбора си 28-годишния играч. Той е бил привлечен на проби през главата му от спортния директор Аркадиус Александър.

Въпреки неразбирателството Аду остана в града, докато има решение по казуса. И докато халфът чака своя шанс да се включи в тренировъчния процес, „Сандеция“ се подготвя за предстоящия двубой „Ягелония“ в неделя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят