„Наркотиците убиват“ - урок за деца от пети клас

“Децата трябва да знаят, че приемът на наркотици разрушава и на физиологично, и на психологично ниво. Променят се социалните възприятия на наркозависимите, начинът им на живот, атакуват се семействата и обществото.” Това казва д-р Юлия Николова, която е сред организаторите на инициативата “Наркотиците убиват”, представяна в столичните училища.

Днес откритите уроци за деца от прогимназията и гимназията бяха в 90 СОУ “Генерал Хосе де Сан Мартин” в столичния квартал “Люлин”. Те се изнасят от митническите служители на отдел “Наркотици” на летище София. Шефът им Стефан Бакалов представя различните видове наркотици и последиците от употребата им, разказва за начините за зарибяване и службите към Агенция “Митници” и МВР, които пресичат наркотрафика и ловят улични дилъри и организирани престъпни групи. Малчуганите имат възможност да видят истински пакетчета с марихуана, хашиш, хероин, кокаин, синтетична дрога на хапчета и на прахчета. С помощта на митничарите могат да направят и полеви тест за доказателство, че дрогата е истинска.

Втората част включва демонстрации на техники за самоотбрана при нападения с нож и пистолет, както и на уменията на митничарските кучета да откриват дрога в дрехите и куфарите на пътници, както и в багажните отделения на самолетите.

“Инициативата е доброволна, никой от участниците не получава възнаграждения за отделеното време. За нас най-важното е децата да научат и запомнят за опасностите и как сами да се предпазват от тях”, каза още д-р Николова, която е член на обществения съвет към Министерството на образованието и науката. Заедно с нея вдъхновители на програмата са Лилия Борисова, съветник на вътрешния министър, и общинският съветник Ирина Йорданова.

На заграден с ленти участък в училищния двор бяха наредени куфари, пакети и кашони. Маскирани служители от наркоотдела изведоха между тях кучето Епси от породата немска овчарка. Четириногият надуши всеки от багажите и застана настръхнал пред един червен куфар. Отвътре митничарите извадиха няколко пакетчета кокаин. “Епси е мъжко куче на 5 години, което получихме като подарък от щатската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА). У нас беше допълнително обучен и вече е разкрил стотици пратки с наркотици”, разказа шефът Стефан Бакалов.

В днешния открит урок шефът на наркоотдела наблегна на опасността от т.нар. дизайнерски дроги.

“Това са нови синтетични наркотици, повече от 2500 вида, които в последните години имат огромна експанзия в много страни по света, за съжаление и в България. Пристигат у нас под различни имена и нови, шарени опаковки, които впечатляват децата. Единственото хубаво е, че митническите и полицейските органи от МВР сега сме доста по-подготвени за тази вълна, отколкото при експанзията на хероин и кокаин през 90-те години”, поясни Бакалов.

 

Стефан Бакалов пред „Труд“: Децата не бива да са сами срещу натиска на дилърите

- Г-н Бакалов, децата от пети клас не са ли малки за урока за наркотиците?

- Преди 17 години, когато започнахме плахо първите посещения по училища, се срещахме предимно с деца от девети, десети и единадесети клас. Оказа се, че те са вече доста развити тийнейджъри, критични и много недоверчиви. Част от тях дори бяха опитвали дрога и имаха самочувствието, че много знаят. Затова решихме да насочим усилията си към по-ранната възраст. Около 50-60% от децата силно се впечатляват от разговорите си с нас и от демонстрациите.

- Вие истински наркотици ли им показвате?

- Освен филмчетата с кадри за въздействието от дрогата върху човешкия организъм носим и различни видове истински наркотици, както и полевите тестове, с които работим. Няма нищо изкуствено, всичко е реално и програмата е направена така, че да грабва децата. В последните една-две години им представяме и службите в митниците и в МВР, които се борят с наркотиците. Те трябва да знаят на кого могат да се доверят.

- Виждате ли сред децата ваши бъдещи колеги?

- Всяка среща завършва със заявки и обещания да се видим скоро на работа в наркоотделите.

- Смятате ли, че се увеличава натискът от наркодилърите върху малчуганите?

- Да, и това е тенденция в цял свят. Натискът се увеличава и като видове наркотици, и като достъпност до самите деца, и като нови методи за зарибяване през социални мрежи, мобилни приложения и т.н. Нашата роля е да не ги оставим сами срещу този натиск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи