Народното събрание прие Закона за хората с увреждания

Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания, предаде БНР.

Народните представители решиха по-рано да удължат времето на пленарното заседание до приемането на законопроектите.

От БСП настояха вицепремиерът Валери Симеонов да бъде поканен в залата, а председателят на НС Цвета Караянчева се ангажира да предаде поканата.

От опозицията декларираха, че ще подкрепят проекта на Закона за хората с увреждания, но запазват правото си да направят предложения преди окончателното му приемане, защото откриват и слабости в него.

Виолета Желева от БСП изрази част от опасенията на левицата:

„Основното е, че системна промяна няма да има. Поне на този етап, това ще се случи след две години. Възприета е индивидуална оценка на потребностите, но с твърде неясен статут. Въпреки значително по-добрата база на изчисляване на сегашната финансова подкрепа една голяма част от хората с увреждания – тези с ТЕЛК решение от 50 до 70,99 процента, ще останат с много минимално подпомагане“.

Светлана Ангелова от ГЕРБ подчерта колко усилия е положило правителството:

„Трябваше да се намери разумният компромис и едновременно да се отговори на очакванията на протестиращите майки и на хората с увреждания като цяло, защото Законът за хората с увреждания е за всички хора с увреждания. Искам да подчертая, че правителството не бяга от своите ангажименти към хората с увреждания“.

Предвиждат се 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и подкрепа за бизнеса да приспособява работни места за тях. Проектът предвижда към Министерския съвет да бъде създаден Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.

Депутатите обсъждат и законопроекта за личната помощ, изготвен от омбудсмана Мая Манолова, и внесен поотделно от БСП и партия "Воля". В него е заложено предоставянето на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК, а предвидените допълнителни средства са в размер на 105 милиона лева.

В редовния парламентарен контрол е предвидено участието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на регионалното развитие – Петя Аврамова, и на образователния министър Красимир Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика