НАСА изпраща на Луната робот за търсене на вода през 2022 година

Снимка: Архив

НАСА ще изпрати робот с големина на количка за голф до Луната през 2022 г., за да търси находища на вода под повърхността. Усилието е насочено към оценка на жизненоважния ресурс преди планираното завръщане на човек на Луната през 2024 г., за да може евентуално да го използва за пиене от астронавтите и за производство на ракетно гориво, съобщи американската космическа агенция.

Роботът ВАЙПЪР ще кара с километри по прашната лунна повърхност, за да разгледа по-отблизо това, за което администраторът на НАСА Джим Бриденстайн подозира от месеци: подземни джобове със "стотици милиони тона воден лед", които биха могли да помогнат за превръщането на Луната в отскок по посока към Марс.

"ВАЙПЪР ще оцени къде е водният лед. Ще можем да го характеризираме и в крайна сметка да сондираме", заяви Бриденстайн в петък на Международния конгрес на астронавтите във Вашингтон. "Защо това е важно? Защото водният лед представлява нещо знаменателно. Поддръжката на живота."

Очаква се Роувърът да пристигне в южната полярна област на Луната през декември 2022 г., носейки четири инструмента за вземане на проби от лунната почва за следи от водород и кислород - основните компоненти на водата. Те могат да бъдат отделени и синтезирани в гориво за планиран лунен търговски полет на превозни средства.

НАСА е в процес на стартиране на своята програма "Артемида", ускорена мисия за връщане на хората на Луната за първи път от 70-те години. Това ще бъде използвано като тренировка и тестване на технологии за по-късна мисия до Марс.

Учените разглеждат лунната вода като основен ресурс за продължителни мисии на астронавтите на Луната, въпреки че формата и точното й количество са неизвестни. ВАЙПЪР ще се стреми да разбере.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука