НАСА и „Локхийд Мартин“ произвеждат капсули за американската мисия до Луната

НАСА подписа договор с „Локхийд Мартин“ за производството на между 6 и 12 капсули „Орион“ за осъществяването на мисията „Артемида“ за изследване на Луната до 2030 г., пише БГНЕС.

„Този договор ще осигури производството на „Орион“ през следващите 10 години, показвайки стремежа на НАСА да установи дългосрочно присъствие на Луната“, се казва в съобщение на директора на НАСА Джим Брайдънстайн.

Първоначално ще бъдат поръчани 3 капсули за мисиите „Артемида 3-5“ на стойност 2,7 милиарда долара. НАСА планира да поръча допълнителни три капсули „Орион“ през 2022 финансова година за мисиите „Артемида 6-8“ на стойност 1,9 милиарда долара.

В договора се посочва още, че минималният брой поръчани космически апарати е 6, а максималният – 12.

Капсулите за първите две мисии „Артемида“ се разработват от Космическия център „Кенеди“. Първият прототип вече е готов да премине изпитания. Той ще бъде изстрелян за полет около Луната. Втората капсула още не е готова, с нея ще бъде извършен първият пилотиран полет в рамките на проекта.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп си постави за цел изпращането на човек на Луната през следващите 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука